Hitra rast podjetij, ki sta vznikli na pogorišču Češkovega Studia Moderna

Posel Andreja Lončar 9. julija, 2024 05.20
featured image

Podjetje Dormeo v posredni kitajski lasti, ki je po stečaju Studia Moderna prevzelo trženje ležišč te blagovne znamke, je imelo lani že devet milijonov prihodkov, a pod črto dva milijona izgube.

9. julija, 2024 05.20

Zasavski podjetnik in nekdaj najbogatejši Slovenec Sandi Češko je hitro po stečaju Studia Moderna, ki se je začel konec lanskega avgusta, vzpostavil nov sistem, prek katerega še naprej trži izdelke blagovne znamke Dormeo.

To zdaj počneta podjetji Dormeo in Dormeo Home v lasti nemškega podjetja Rica Schlafsysteme, v ozadju katerega so kitajski lastniki. Kot je lani poleti za N1 povedal Češko, gre za kitajskega poslovnega partnerja Studia Moderne.

Prevzeli zaposlene, spletno domeno, zaloge

Češko torej uradno ni več lastnik, njegov krog pa ohranja pomembno nalogo tudi v novem sistemu.

Na vodstvenih položajih v obeh podjetjih je Mateja Dolanc, sestra žene Sandija Češka Livije Dolanc. Ta je direktorica Dormea in tudi prokuristka Dormea Home, katerega direktor je Jianhuai Liu s prebivališčem v španski Valencii. Tudi Češko je zaposlen v podjetju Dormeo home, prav tako Jana Umek, ki je bila do stečaja direktorica Studia Moderna.

Češko je imel, spomnimo, že ob začetku stečaja zelo izdelano sliko glede prenosa poslovanja. Takoj po oddaji vloge za stečaj je za N1 pojasnil, da bo novo podjetje najelo prostore na Litostrojski v Ljubljani, ki jih je prej najemal Studio Moderna, kar se je zgodilo. Napovedoval je tudi, da bo novo podjetje ponudilo zaposlitev večini od 200 zaposlenih, ki jih je Studio Moderna zaposloval tik pred propadom. To se je – kot nam je potrdil zdaj – res zgodilo, je pa številka manjša. Konec lanskega leta je imel Dormeo 70 zaposlenih, Dormeo Home pa 18.

Spletna prodaja zdaj teče prek domene dormeo.net, ki je po podatkih v spletnem registru v lasti kitajskega podjetja Healthcare Co. Ta proizvaja vzmetnice pod blagovno znamko MLily, ki so poleg ležišč dormeo v prodajnem asortimanu ‘novega’ Dormea.

Češko je lani napovedoval, da bo novo podjetje prevzelo tudi pogodbe s trgovinami za prostor na policah, ki so jih te odpovedale slovenskemu Studiu Moderni. Podjetje v posredni kitajski lasti pa je nato jeseni kupilo še nekaj zalog trgovskega blaga iz stečajne mase Studia Moderna, ki jih je upraviteljica Špela Turk prodajala na dražbi ter najelo informacijski sistem podjetja v stečaju. Za to vsak mesec plačuje 21 tisoč evrov plus DDV.

Češko se kljub temu ne strinja z oceno, da prek podjetij Dormeo in Dormeo Home nadaljuje z dejavnostjo Studia Moderna, le prek druge pravne osebe. “Podjetje (Dormeo, op. a.) je kupilo blagovno znamko in zdaj prodaja izdelke, a je poslovni model drugačen. Njena dejavnost je le prodaja ležišč,” je dejal za Forbes Slovenija.

Milijonski prihodki, pod črto izguba

Poslovni izkazi kažejo, da se je glavnina posla z ležišči zdaj preselila na podjetje Dormeo, nekdanji Valnadin. Ta je bil še v 2022 brez prihodkov. Nato ga je lani poleti kupil Dormeo AG v lasti Darka Horvata, ki je kupil tudi blagovne znamke Studia Moderna iz prisilne poravnave Češkove švicarske družbe Top shop intenational. Avgusta je podjetje prevzela Mateja Dolanc, zdaj pa je lastnik Rica Schlafsysteme, ki ga je preimenoval v Dormeo.

Podjetje je lani zabeležilo 9,3 milijona evrov prihodkov in 1,9 milijona evrov čiste izgube. Sredstva so se v enem letu povečala z devet tisoč na 13 milijonov evrov. Največji del predstavljajo poslovne terjatve v višini 9,8 milijona evrov. Podjetje ima 7,8 milijona dolgoročnih obveznosti in 7,2 milijona evrov kratkoročnih.

Drugo podjetje kitajskih lastnikov, Dormeo Home (sprva se je imenovalo Rica Home), pa je začelo poslovati septembra lani in v zadnjem lanskem četrtletju ustvarilo 324 tisoč evrov prihodkov ter 200 tisočakov čiste izgube.

Konec leta je imelo podjetje za pol milijona sredstev, od tega 250 tisoč evrov v obliki trgovskih zalog in 130 tisoč evrov v denarju. Na drugi strani pa 271 tisoč evrov dolga do ene od družb v skupini in 400 tisoč evrov kratkoročnih poslovnih obveznosti.

Sedež propadlega podjetja Studio Moderna
Prostori propadlega Studia Moderna na Litostrojski v Ljubljani, ki jih zdaj najema Dormeo (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Dolžni zaposlenim in državi

Upniki so sicer v stečaju Studia Moderna prijavili za 33 milijonov evrov terjatev. Stečajna upraviteljica Špela Turk jih je po preizkusu priznala za 17 milijonov evrov, ostale prereka.

Največji upnik je delno državna NLB z 2,2 milijona evrov pogojne terjatve, vezane na morebitne reklamacije za kartična plačila. Zaposlenim je podjetje ostalo dolžno 3,2 milijona evrov, med upniki so tudi državni organi. Davčni upravi (Furs) podjetje dolguje 238 tisoč evrov, upravljavcu zdravstvene blagajne (ZZZS) 133 tisoč evrov, upravljavcu pokojninske blagajne (ZPIZ) pa 374 tisoč evrov.

V kolikšnem odstotku bodo upniki poplačani še ni jasno, saj ima podjetje po oceni upraviteljice za okoli 5,2 milijona evrov neunovčene stečajne mase. Glavnino predstavlja informacijski sistem, ki ga najema Dormeo.

Pregled poslov pred stečajem

Stečajna upraviteljica je v začetku leta zaradi “številnih očitkov o nezakonitem ali negospodarnem ravnanju” odredila skrbni pregled poslovanja Studia Moderna v zadnjih treh letih in pol pred stečajem.

Zunanji revizor je med drugim iskal odgovore na vprašanji, kdaj je podjetje postalo insolventno ter ali so bili izvedeni kakšni manevri, ki bi lahko bili izpodbojni skladno z določili insolvenčne zakonodaje (ZFPPIPP) oziroma nakazujejo na odškodninsko odgovornost poslovodstva.

Revizija je že končana, a stečajna upraviteljica o podrobnostih ni želela govoriti. Češko pa nam je na vprašanje, ali je z njimi že seznanjen, dejal, da ne, da pa je prav, da je bila narejena. Prepričan je, da ne bo pokazala nepravilnosti.

Neuradno je z izsledki seznanjena tudi policija. Na Policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da so prejeli prijavo, vezano na podjetje Studio Moderna, a dodali, da več podatkov trenutno ne morejo posredovati.