Kako bo stanovanjski sklad delil 26 milijonov evrov

Novice Forbes Slovenija 8. julija, 2024 12.33
featured image

Stanovanjski sklad bo v naslednjih dveh letih razdelil 26 milijonov evrov za zagotavljanje javnih najemniških stanovanj.

8. julija, 2024 12.33

Stanovanjski sklad je objavil program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot za leti 2024 in 2025, piše Slovenska tiskovna agencija (STA). Program, za katerega je zagotovljenih 26 milijonov evrov, bo namenjen podpori projektom lokalnih skladov in občin ter neprofitnih stanovanjskih organizacij, so sporočili iz ministrstva za solidarno prihodnost.

Republiški sklad je sredstva za program, ki so ga v petek objavili v uradnem listu, pridobil iz letošnje dokapitalizacije v višini 25,5 milijona evrov, ki jo je iz državnega proračuna zagotovilo ministrstvo za solidarno prihodnost. Pol milijona evrov je sklad dodal iz lastnih sredstev.

Celotna vrednost programa sofinanciranja znaša 26 milijonov evrov. Od teh bo 16 milijonov evrov namenjenih za ugodna posojila, 10 milijonov pa za soinvestitorstvo, so pojasnili na ministrstvu.

Robert Golob, Simon Maljevac
Gradnja javnih najemnih stanovanj je ena od ključnih zavez koalicijske Levice, katere član je tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (desno) (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Kdo je upravičen do sredstev

Do sredstev iz programa sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot za leti 2024 in 2025 so upravičeni lokalni stanovanjski skladi in občine ter neprofitne stanovanjske organizacije.

Upravičenci se bodo lahko za finančna sredstva potegovali s prijavo stanovanjskih projektov, kot so novogradnje, rekonstrukcije, nakupi novih ali rekonstruiranih stanovanjskih enot od tretjega subjekta in sprememba namembnosti stavb.

Republiški sklad je dokapitalizacijska sredstva v višini 25,5 milijona evrov prejel tudi lani. Sredstva je namenil za pokrivanje stroškov nakupa zemljišč in komunalne opreme pri posameznih projektih, pridobivanje stanovanj in zemljišč z nakupi ter za nadaljnji razvoj novih projektov, še piše STA.

Spomnimo, vlada je v izhodiščih zakona o financiranju javnih najemnih stanovanj junija navedla, da bo v proračunu od prihodnjega leta dalje za gradnjo na voljo “do 100 milijonov evrov na leto za obdobje desetih let,” kar bi pomenilo skupno več kot milijardo evrov. Za gradnjo stanovanj do konca mandata bi v letih od 2023 do 2025 iz državnega proračuna namenili po 25,5 milijona evrov, še skupno 60 milijonov evrov pa iz sredstev načrta za okrevanje in odpornost.