Modni imperij danskega milijarderja, ki ima od letos podjetje tudi v Sloveniji

Ljudje Jan Artiček 7. julija, 2024 05.30
featured image

Lastnik in generalni direktor danskega trgovca z oblačili Bestseller Anders Holch Povlsen je vstopil tudi v lastništvo največjih spletnih trgovin v Evropi, jeseni pa družba odpira prvo pisarno v Sloveniji.

7. julija, 2024 05.30

Najbogatejši Danec Anders Holch Povlsen je edini lastnik družinskega modnega podjetja Bestseller, ki ima v lasti prepoznavne znamke, kot so Jack&Jones, Vero Moda in Only. A obenem ima milijarder v lasti pomembne deleže v spletnih trgovinah z oblačili, pokupil pa je tudi več obsežnih posesti na škotskem podeželju.

Povlsenovo premoženje Forbes ocenjuje na 12,3 milijarde dolarjev (11,4 milijarde evrov). Večina tega izhaja iz Bestsellerja, ki sta ga leta 1975 s prvo trgovino v majhnem danskem mestu Ringkøbing ustanovila njegova starša, Troels Holch Povlsen in Merete Bech Povlsen. Leta 1985 sta ustanovitelja glavno pisarno vzpostavila v mestu Brande, kjer je še danes sedež podjetja. Anders je vodenje in lastništvo družbe prevzel leta 2001, pri 28 letih, starša pa še vedno sedita v upravi.

Bestseller deluje predvsem kot grosist, ki svoje kolekcije 14 različnih znamk prodaja trgovinam. Obenem upravlja več kot dva tisoč lastnih trgovin po svetu, še nekaj sto trgovin Bestsellerjevih znamk pa vodijo partnerji. V zadnjih letih, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19, so postavili tudi lastno spletno trgovino.

Zakonca Anders in Anne Holch Povlsen
Anders Holch Povlsen je z 12,3 milijarde dolarjev najbogatejši Danec. Na sliki z ženo Anne. (Foto: PROFIMEDIA)

Prva pisarna v Ljubljani

S spletno trgovino je Bestseller v poslovnem letu 2022/23, ki se je končalo julija lani, ustvaril 40 odstotkov vseh prihodkov. Ti so znašali dobrih 37 milijard danskih kron (okrog pet milijard evrov). Številka vključuje tudi zunanje platforme; Povlsen ima namreč prek družinskega holdinga Heartland v lasti tudi deleže v spletnih trgovinah About You, Zalando in Asos.

Čisti dobiček Bestsellerja je v zadnjem poslovnem letu znašal 3,9 milijarde kron oziroma okrog 520 milijonov evrov, je razvidno iz letnega poročila podjetja.

Kot so maja sporočili iz podjetja, bo Bestseller jeseni odprl prvo pisarno v Ljubljani. Ta bo delovala kot vozlišče za poslovne dejavnosti v celotni balkanski regiji, vključno s Hrvaško, Srbijo, Madžarsko, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Kosovom. Poteza je del širitve v regiji jugovzhodne Evrope.

Od januarja je v poslovni register vpisano podjetje Bestseller SLO s sedežem v Ljubljani.

Nakupi spletnih trgovin

Bestseller je z dobrimi 26 odstotki delnic največji delničar v britanskem spletnem trgovcu ASOS, ki je bil ustanovljen leta 2000. Družba je lani ustvarila 3,5 milijarde funtov prihodkov (4,1 milijarde evrov) in poslovala z več kot 220 milijoni funtov izgube. Leta 2021 je ASOS prevzel znamko Topshop in dve pridruženi znamki, po stečaju prejšnjega lastnika Arcadia Group.

Avgusta 2013 je Povlsen kupil 10-odstotni delež v nemškem spletnem trgovcu Zalando, leto preden je ta vstopil na frankfurtsko borzo. V Sloveniji je Zalando prisoten od junija 2021. Lani je ustvaril dobrih 10 milijard evrov prihodkov, kar je bilo sicer malce manj kot leto prej, a ob tem okrepil prilagojeni dobiček pred davki (EBIT) na 350 milijonov evrov.

Povlsen je drugi največji delničar v Zalandu, za škotskim upraviteljem premoženja Baillie Gifford & Co., ki ima v lasti dobrih 11 odstotkov.

Julija 2018 je sledil še nakup 29-odstotnega deleža v nemški spletni trgovini About You prek holdinga Heartland, ki je bil ustanovljen leta 2005 in združuje naložbe družine. About You je v Sloveniji prisoten od maja 2020. Poleg spletnih trgovin ima Heartland v lasti še delež v švedskem finančno-tehnološkem podjetju Klarna, ki nudi storitve procesiranja plačil za spletno trgovino.

Škotsko višavje
Anders Holch Povlsen ima v škotskem višavju več kot 220 tisoč arov zemlje (Foto: PROFIMEDIA)

Škotski veleposestnik

Povlsen, ki je bil rojen leta 1972 na Ferskih otokih, je leta 2006 kupil prvo posestvo v hriboviti škotski pokrajini Highlands. Na posestvu Glenfeshie, ki se nahaja v narodnem parku Cairngorms, je tudi njegovo škotsko domovanje. Po poročanju BBC-ja je za nakup odštel osem milijonov funtov (9,45 milijona evrov).

Od takrat je njegov nepremičninski portfelj zrastel na 13 posestev, ki obsegajo več kot 220 tisoč arov. S tem je danski magnat največji zasebni veleposestnik na Škotskem.

Tri velika posestva skupaj z ženo upravlja prek podjetja Wildland, ki se ukvarja z obnovo naravne dediščine v škotskih višavjih. Nudijo tudi turistične nastanitve, s katerimi financirajo okoljevarstvene dejavnosti, navajajo na spletni strani. Vrednost sredstev podjetja presega 230 milijonov funtov (272 milijonov evrov). Na enem od Povlsenovih posestev, na katerem med drugim leži znano jezero Loch Ness, stoji tudi 300-letni grad Aldourie, v katerem upravitelj oddaja sobe v najem.

Posestvo Kinrara blizu škotskega mesta Aviemore
Anders je med drugim kupil posestvo Kinrara blizu Aviemora za tri milijone funtov (Foto: PROFIMEDIA)

Družba Wildland je sicer v poslovnem letu 2022/23, ki se je končalo julija lani, beležila 9,3 milijona funtov (11 milijonov evrov) izgube pred davki. Leto prej je ta znašala 6,8 milijona funtov (8 milijonov evrov), je januarja poročal škotski portal Press and Journal.

Povlsen ima od leta 2022 v lasti še veleblagovnico Jenners v središču Edinburgha, ki je bila najstarejša samostojna veleblagovnica na Škotskem. Leta 2021 je zaprla vrata, junija 2022 pa je Povlsenovo podjetje AAA United dobilo gradbeno dovoljenje za obnovo zgradbe. V zgornjih nadstropjih bo Danec postavil hotel, v spodnjih pa načrtuje trgovine, bare in restavracije.

V Romuniji ima poslovnež v lasti velik rezervat, katerega naloga je varovanje volkov, medvedov in risov, poroča Forbes.

Veleblagovnica Jenners v Edinburghu
Veleblagovnica Jenners v Edinburghu bo pod Povlsenovim vodstvom postala hotel (Foto: PROFIMEDIA)

Družinska tragedija

Aprila 2019 je družino Holch Povlsen pretresla tragedija, ko se je v času velikonočnih praznikov zgodil bombni napad na hotel v prestolnici Šri Lanke. V napadu so umrli trije od štirih otrok Povlsena in njegove žene Anne. Stari so bili 5, 12 in 15 let. Njuna takrat 10-letna hči je napad preživela.

Približno leto dni kasneje, marca 2020, so mediji poročali, da sta se paru rodili dvojčici.