Tehnološki giganti opozarjajo delničarje: umetna inteligenca je priložnost, ampak …

Tehnologija Forbes Slovenija 7. julija, 2024 17.05
featured image

Podjetja, kot so Microsoft, Meta, Alphabet, v poročilih o poslovanju opozarjajo na tveganja v zvezi z umetno inteligenco.

7. julija, 2024 17.05

Direktorji tehnoloških podjetij javno radi poudarjajo priložnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca. Ta ista podjetja pa potiho opozarjajo tudi na tveganja te tehnologije, poroča Bloomberg.

Vsaj ducat večjih tehnoloških podjetij je letos v svojih finančnih poročilih objavilo ali posodobilo opozorila v zvezi z umetno inteligenco.

Popisali so jih v razdelku o tveganjih, v katerem so podjetja dolžna razkriti dejavnike, ki bi lahko bili pomembni za presojo premoženja in obveznosti družbe, njenega finančnega položaja ter poslovnega izida. S tem se vodstva podjetja med drugim zavarujejo pred kasnejšimi tožbami delničarjev.

V zadnjih letih tu navajajo predvsem tveganja, kot so podnebne spremembe, vojni v Ukrajini in Gazi ter posledice propada banke Silicon Valley Bank.

Česa se bojijo podjetja

Opozorila naj bi predstavljala nekakšno protiutež brezglavi promociji umetne inteligence.

V številnih primerih celo nasprotujejo uradnim stališčem podjetij. V podjetju Adobe, na primer, že dolgo trdijo, da bodo njihovi programi, kot je Photoshop, ostali osrednjega pomena za kreativno industrijo.

V začetku tega leta pa so v poročilu opozorili, da lahko nadaljnja širitev umetne inteligence tudi negativno vpliva na povpraševanje po njihovi programski opremi. “Tehnologije generativne umetne inteligence med drugim zagotavljajo nove načine trženja, ustvarjanja vsebin in interakcije z dokumenti, ki lahko povzročijo disrupcijo v panogah, v katerih delujemo. Če se ne bomo uspeli prilagoditi, lahko to škodi poslovanju podjetja,” so navedli v poročilu.

Kot so zapisali, sledijo trendu in vključujejo umetno inteligenco v svoje izdelke in storitve, a ni zagotovila, da bodo prepričali kupce. “Če ne bomo uspešno inovirali, se prilagajali hitrim tehnološkim spremembam in izpolnjevali potreb strank, pa lahko to škodi našemu poslovanju in finančnim rezultatom.”

Vodstvo podjetja Meta Platforms je vlagateljem sporočilo, da bi se orodja umetne inteligence lahko uporabila za ustvarjanje dezinformacij v predvolilni kampanji, zaradi česar bi se podjetje lahko znašlo pod plazom kritik javnosti.

V družbi Microsoft so dejali, da bi se lahko soočili z zahtevki za avtorske pravice, povezanimi z njihovimi orodji, ki uporabljajo moč umetne inteligence. V družbi Oracle so – podobno kot v Adobe – opozorili, da njihovi izdelki, ki vključujejo elemente umetne inteligence, morda preprosto ne bodo delovali tako dobro kot konkurenčni.

Facebook, družbena omrežja, lupa
Meta je zaradi širjenja dezinformacij na njenih platformah pogosto tarča kritik (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v Googlovi matični družbi Alphabet so dejali, da lahko uporaba orodij umetne inteligence “negativno vpliva na človekove pravice, zasebnost, zaposlovanje ali druga družbena vprašanja”. To lahko privede do tožb ali finančne škode.

Kot navaja Bloomberg, so med podjetji, ki so letos med dejavnike tveganja uvrstili umetno inteligenco, tudi Palo Alto Networks, Dell Technologies in Uber Technologies.

Regulatorne omejitve za Nvidio

Nvidia, ki sicer jaha na valu navdušenja nad umetno inteligenco, od začetka leta 2023 opozarja, da bi skrbi glede možnih zlorab umetne inteligence lahko privedle do zaostrovanja regulatornih omejitev za njene izdelke.

To se je že uresničilo. Potem ko je ameriška vlada lani okrepila omejitve za izvoz čipov na Kitajsko, je Nvidia posodobila svoje poročilo delničarjem z informacijo o uvedbi omejitev ter pripisom, da se te lahko še zaostrijo. Maja je Bloomberg poročal, da ZDA omejujejo izvoz čipov na Bližnji vzhod.

Bloomberg piše, da grejo omenjena svarila tehnoloških gigantov v smeri: če se stvari z umetno inteligenco ne izidejo, smo vas opozorili.