Grki uvajajo poseben prevoz na svoje otoke, tam boste v minutah

featured image

Grčija je dobila prvega helikopterskega prevoznika, ki vas bo že za 160 evrov prepeljal na otoke. Leteti bo mogoče na 11 destinacij.

2. julija, 2024 16.05

Hoper je prvi helikopterski prevoznik v Grčiji, ki zdaj ponuja redne lete na 11 destinacij, vključno s težje dostopnimi kraji, kot so Antiparos, Folegandros, Ios, Kea, Patmos, Sifnos in Spetses. Vsi leti so povezani z Atenami, Santorinijem ali Mikonosom, ki so vozlišča prevoznika, poroča Bloomberg.

Cene vozovnic se začnejo pri 160 evrih za enosmerno vozovnico, vendar so zaradi povpraševanja pogosto višje. Na spletni strani helikopterskega prevoznika je na primer cena za avgustovski polet iz Aten na otok Tinos, ki traja 42 minut, trenutno 380 evrov. Potovanje s trajektom iz Aten na isti dan lahko traja približno štiri ure in stane 35 evrov.

Hoperjevi poleti kar sedemkrat cenejši od čarterskih

Ker ima le malo grških otokov dostop do mednarodnega letališča, so trajekti praktično nujni za njihov obisk. Večina potnikov se vkrca v glavnem atenskem pristanišču Pirej. Glavna prednost helikopterskega prevoza je veliko krajši čas potovanja – najhitrejši trajekt do Santorinija iz Aten traja več kot štiri ure, medtem ko let s helikopterjem traja le eno uro.

“Ure spreminjamo v minute,” je v sporočilu za javnost zapisal Demitris Memos, izvršni direktor družbe Hoper. “Potniki s tem lahko pridobijo tudi cel dan dopusta.”

Santorini, Grčija, otok
Na Santorini lahko s helikopterjem iz Aten prispete v pičli uri (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri luksuzni hoteli svojim gostom že ponujajo helikopterske prevoze za doplačilo. Potniki, ki jim primanjkuje časa, so prav tako vedno imeli možnost rezervacije helikopterjev prek zasebnih čarterjev. Hoperjevi poleti pa so načrtovani, kar pomeni, da se ne opravljajo na zahtevo in so zato veliko cenejši.

Po izračunih Bloomberga lahko zasebni čarter iz Aten na Mikonos na vrhuncu sezone stane 2.775 evrov za en sedež. Za štiričlansko družino, ki leti s Hoperjem, je cena približno 1.490 evrov v podobnem času največjega povpraševanja, kar je veliko ugodneje.

“Edinstven korak za grški turizem”

Grška ministrica za turizem Olga Kefalogianni opisuje storitev kot “edinstven korak” za grški turizem. Vendar je trajekt v nekaterih primerih še vedno bolj priročna možnost. Hoper na primer avgusta na Mikonos iz Aten vozi le trikrat na teden, v visoki sezoni pa iz Aten običajno vozijo štirje trajekti dnevno.

Hoperjevi leti odletijo iz Koropija, ki je od mednarodnega letališča v Atenah oddaljen deset minut vožnje in zato bolj priročen kot trajektno pristanišče, ki je od letališča oddaljeno približno 50 minut. Floto sestavlja pet helikopterjev Robinson R44 in R66, vsak s tremi ali štirimi potniškimi sedeži in pilotsko kabino s panoramskimi okni, ki omogočajo pogled na Sredozemsko morje.

Helikopterski prevozi na otoke prihajajo v času, ko Grčija doživlja velik turistični razcvet. Po podatkih grških uradnikov je bilo leto 2023 rekordno, saj ga je obiskalo skoraj 33 milijonov obiskovalcev. Letošnje leto bi lahko ta rekord preseglo. Turizem predstavlja 18 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda, še piše Bloomberg.