Bi živeli v Italiji? Toskana ponuja do 30 tisočakov za selitev

Dobro življenje Forbes 1. julija, 2024 05.24
featured image

Ste si kdaj predstavljali življenje pod toskanskim soncem? Če je tako, bi lahko vaše sanje postale resničnost – zahvaljujoč novi pobudi te lepe italijanske regije, ki daje finančne spodbude ljudem, ki so se pripravljeni preseliti v njena manj poseljena mesta.

1. julija, 2024 05.24

S programom Residenzialità in Montagna 2024 (Rezidenca v gorah 2024) skuša Toskana privabiti nove prebivalce v svoje podeželske skupnosti. Ponuja nepovratna sredstva v razponu od 10 tisoč evrov do 30 tisoč evrov, da bi pomagala pri kritju stroškov nakupa in obnove stanovanja.

Na izbiro je 76 mest, lokacije pa so privlačne. Castelnuovo di Val di Cecina, zgrajena na strmi skali, je majhna srednjeveška vasica ob vznožju Maremme. Mesto San Casciano dei Bagni, znano po zdraviliških termah, je primerno za prebivalce, ki iščejo sprostitev in dobro počutje.

Ljubitelje umetnosti lahko pritegne Caprese Michelangelo, rojstni kraj umetnika Michelangela. Starodavni grad Castel San Niccolo v provinci Arezzo je blizu Firenc. Če želite živeti na otoku – Capraia leži v osrčju toskanskega arhipelaga.

Po podatkih nepremičninske strani Idealista je povprečen strošek nakupa stanovanja v najcenejši toskanski provinci Pistoia 1.472 evrov na kvadratni meter.

Mesto San Casciano dei Bagni v Toskani
Mesto San Casciano dei Bagni v Toskani je znano po zdraviliških termah (Foto: PROFIMEDIA)

Izpraznjene vasi in mesta

S pobudo želijo pomladiti in stabilizirati prebivalstvo na teh območjih, ki je v preteklih letih občutno upadlo. “Namen intervencije je podpirati in spodbujati ponovno poselitev in socialnoekonomsko revitalizacijo gričevnatih območij,” so povedali avtorji programa.

Italijansko ministrstvo za okolje je leta 2016 objavilo študijo, ki je pokazala, da je skoraj 2.500 mest tako izpraznjenih, da ne bi preživela več kot 25 let. Lani je CNN poročal, da je po vsej državi približno 6.000 zapuščenih vasi.

Bilo je veliko prizadevanj, da bi rešili ta umirajoča mesta, od milijonov dolarjev nepovratnih sredstev iz načrta za oživitev Evropske unije do splošnih prizadevanj za privabljanje novih prebivalcev. Sheme, ki se uporabljajo v drugih delih Italije, vključujejo otok Sardinijo (tu novim prebivalcem ponujajo okoli 15.000 dolarjev), vas Presicce (ki je ponudila približno 30.000 dolarjev), regijo Kalabrija (okoli 33.000 dolarjev) in vas Santo Stefano di Sessanio (52.500 dolarjev).

Skupni znesek sklada, namenjeni za oživitev teh gričevnatih skupnosti v Toskani, znaša 2,8 milijona evrov.

Toskanski otok Isola Capraia
Capraia leži v osrčju toskanskega arhipelaga (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšni so pogoji

Torej, kaj morate vedeti? Kot pri vseh teh programih so parametri. Toskanska nepovratna sredstva so namenjena kritju do 50 odstotkov stroškov, povezanih z nakupom in prenovo stanovanja v mestu z manj kot 5.000 prebivalci. To ne pomeni le nakupa nepremičnine, temveč tudi njeno preoblikovanje v stalno bivališče – ​​počitniške hiše niso dovoljene.

Drugo določilo: prosilci morajo biti bodisi italijanski državljani, državljani EU ali državljani tretjih držav, ki imajo dovoljenje za dolgoročno prebivanje. Stalno bivališče morajo prijaviti v italijanskem mestu. Poleg tega ne smejo trenutno prebivati ​​v skupnosti na gričevnatem območju.

Za državljane ZDA, ki jih ta priložnost zanima, postopek vključuje nekaj več korakov v primerjavi z državljani EU. Američani morajo najprej pridobiti dovoljenje za dolgoročno bivanje, ki običajno zahteva dokaz finančne stabilnosti ali italijansko ponudbo za delo. Dovoljenje ne sme trajati manj kot 10 let, kar je v skladu s ciljem spodbujanja dolgoročnega bivanja in integracije v skupnost.

Mesto Montepulciano v Toskani
Toskana krije do 50 odstotkov stroškov nakupa in prenove nepremičnine v enem od manjših mest. Na sliki mesto Montepulciano. (Foto: PROFIMEDIA)

Rok se bliža

Vendar pa bi morali vsi zainteresirani ukrepati hitro. Rok za prijavo je tesen, zapre se 27. julija. Za prijavo lahko potencialni prišleki obiščejo uradno spletno stran regije Toskana in na spletu izpolnijo potrebne obrazce.

A tudi če ne ujamete tega roka, bo zagotovo še več takšnih ponudb.

Avtorica članka je Laura Begley Bloom, članek je za tokratno objavo nekoliko skrajšan.