Na Japonsko letos derejo trume turistov. To je glavni razlog, zakaj

featured image

Bodo na Japonskem letos presegli turistični rekord iz leta 2019?

1. julija, 2024 14.56

Zgodovinski padec vrednosti jena, ki pomeni cenejše potovanje za tiste, ki služijo v drugih valutah, je v kombinaciji z vzponom svetovnega turizma po pandemiji poskrbel, da Japonsko letos turisti obiskujejo množično.

Državo je po podatkih japonske nacionalne turistične organizacije samo v prvih petih mesecih letos obiskalo več kot 14,5 milijona ljudi. To je 70 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Japonci so tako na dobri poti, da presežejo rekordnih 31 milijonov obiskovalcev iz leta 2019.

Analiza Bloomberg Intelligencea predvideva, da bo otoško državo do konca leta 2024 obiskalo 34 milijonov ljudi. S tem bi za leto dni prehiteli vladni cilj, da presežejo predkoronske številke. Predsednik vlade Fumio Kišida medtem ohranja dolgoročni cilj, da Japonsko do leta 2030 obišče kar 60 milijonov ljudi na leto.

Na račun šibkega jena se sicer Japonci soočajo s pomanjkljivo kupno močjo v tujini, kar japonske popotnike odvrača od dopustovanja v tujini. Po svetu se odpravlja le 60 odstotkov Japoncev, pred petimi leti so beležili rekorden obisk v tujini.

Gurmanske večerje postale dostopnejše

Japonska, ki slovi po kulinariki, čistoči ter mešanici futurističnih in tradicionalnih doživetij, je po navedbah Bloomberga zdaj bolj podobna nizkocenovnemu potovalnemu raju kot enemu od najnaprednejših svetovnih gospodarstev. Jen je obtičal na najnižji ravni v treh desetletjih, zaradi česar je večina stvari bolj dostopna – od kosil omakase do vrhunskega zrezka A5 wagyu.

Letos sicer rastejo cene hotelov, a so te še vedno nižje od cen drugod po svetu. Japonski hoteli so svojo ponudbo marca podražili na najvišjo raven v skoraj treh desetletjih, kar je verjetno posledica velikega spomladnega obiska zaradi izjemno priljubljene sezone cvetenja japonskih češenj. Po podatkih družbe CoStar Group je povprečna cena sobe znašala približno 20.986 jenov (122 evrov) na dan. To je največ po letu 1997.

Atmosfera v znani japonski restavraciji, ki ponuja tradicionalno hrano
Japonska, ki slovi po kulinariki, je danes cenovno zelo dostopna (Foto: PROFIMEDIA)

Cene hotelov so bile višje v Tokiu, kjer so turisti za sobo v povprečju odšteli 165 evrov, piše Bloomberg. Japonska prestolnica kljub temu ostaja ugodnejša v primerjavi z New Yorkom, kjer je za sobo v povprečju treba odšteti več kot 280 evrov na noč. Dražji je tudi Singapur, kjer povprečne cene presegajo 233 evrov na sobo.

Od kod prihajajo turisti

Japonsko je maja že tretji zaporedni mesec obiskalo več kot tri milijone turistov – večina iz Južne Koreje, Kitajske in Tajvana. V prvih petih mesecih leta se je tja odpravilo tudi več kot milijon Američanov, kar je za polovico več kot v istem obdobju leta 2019.

Število turistov z 19 pomembnih trgov, med katerimi so tudi države skupine sedmih najrazvitejših držav, je maja že preseglo rekorde. Od začetka leta zaostajajo predvsem kitajski turisti, a se razlika zmanjšuje.

Obiskovalci tudi rekordno trošijo

Bloomberg poroča še, da se ob rasti števila obiskovalcev veča tudi znesek denarja, ki ga ti porabijo za svoja potovanja.

V prvem četrtletju leta so turisti že presegli rekordno porabo, številka se bo z naraščanjem števila kitajskih obiskovalcev verjetno še povečala. Slednji po navedbah japonske turistične agencije porabijo dvakrat toliko kot povprečni turisti.

Ulica v mestu Kyoto, ki je polna turistov
Ob rasti števila obiskovalcev se veča tudi znesek denarja, ki ga ti porabijo na potovanju (Foto: PROFIMEDIA)

Po podatkih, ki jih je zbral Bloomberg, bo letos po vsem svetu opravljenih okoli 37 milijonov letov. Do konca leta naj bi jih milijon pristalo na Japonskem. To sicer za deželo vzhajajočega sonca ni nujno dobra novica. Naraščajoče število turistov namreč močno obremenjuje tamkajšnji lokalni promet in infrastrukturo.

Množični turizem težave povzroča prebivalcem okrožja Gion v Kjotu. Gre za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev v mestu, ki je znano kot okrožje gejš. Prebivalci Giona so po pisanju Guardiana od mestnega sveta zahtevali, naj ukrepa, saj se je zaradi večjega števila turistov povečalo nadlegovanje japonskih umetnic. Obiskovalcem po novem prepovedujejo vstop v slikovite uličice.