Naprodaj prva povojna superjahta, na kateri so bivali Kennedy, Sinatra, Grace Kelly …

Naprodaj je slovita jahta Christina O, ki je bila nekoč v lasti grško-argentinskega magnata Aristotla Onassisa. Cena je 90 milijonov dolarjev.

30. junija, 2024 05.46

Christina O, prestižna 99-metrska jahta, na kateri je poslovnež Aristotel Onassis gostil številne slavne goste, išče novega lastnika, piše Forbes Hrvaška.

Jahta je iz leta 1943, izdelali pa so jo v kanadski ladjedelnici Canadian Vickers kot vojaško fregat, dokler je Onassis ni kupil za 34.000 dolarjev. V predelavo ladje je takrat vložil štiri milijone dolarjev in jo spremenil v prvo povojno superjahto. Poimenoval jo je po svoji hčerki Christini (Onassis).

Jahta lahko sprejme 157 potnikov in 39 članov posadke. Na tej sloviti jahti so med drugim bivali Richard Burton, John F. Kennedy, Greta Garbo, Grace Kelly, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor in John Wayne

Klavrna usoda jahte, ki je novo življenje dobila na Hrvaškem

Leta 1978, tri leta po smrti Onassisa, je njegova hčerka jahto podarila grški vladi pod pogojem, da jo država uporablja kot predsedniško jahto. Preimenovali so jo v Argo, za tem pa Grki jahte niso dobro vzdrževali.

Ladjarski mogotec in prijatelj družine Onassis John Paul Papanicolao je jahto kupil leta 1998 in ji vrnil ime pokojne Onassisove hčerke. Med leti 1999 in 2001 je dal plovilo obnoviti v reški ladjedelnici Viktor Lenac, kar ga je stalo 50 milijonov dolarjev.

Tam so obnovili 40 ton cevi in 85 kilometrov kablov. Namestili so nove stroje in pogonski sistem, vključno s povsem novim strojnim prostorom. V reški ladjedelnici so zgradili tudi nove nastanitvene zmogljivosti, med katere spada 18 razkošno opremljenih potniških kabin, en apartma, bari, saloni in ostali potniški prostori. Prav tako je obnovljen bazen s slavnim mozaikom iz ploščic.

Poslovnež Aristotel Onassis na jahti med intervjujem v dnevni sobi s kaminom, nad katerem je izobešena Renoirova slika otroka v travi
Poslovnež Aristotel Onassis na jahti med intervjujem v dnevni sobi s kaminom, nad katerem je izobešena Renoirova slika otroka v travi (Foto: PROFIMEDIA)

Superjahta je po pisanju hrvaškega Forbesa opremljena s sodobno opremo za udobje in varnost potnikov, na njej so tudi dodatna plovila in nov helidrom. Ladjedelnica Viktor Lenac je leta 2001 za projekt obnove jahte na Mednarodnem navtičnem sejmu v Monte Carlu prejela nagrado za najboljšo rekonstrukcijo.

Jahto je med obnovo za 65 milijonov dolarjev kupilo podjetje The Christina O Limited Partnership. Leta 2022 so jo uporabili v znanem evropskem filmu Triangle of Sadness (Trikotnik žalosti), v katerem je igral tudi hrvaški igralec Zlatko Burić. Leto kasneje jo je kupil irski odvetnik in poslovnež Ivor Fitzpatrick ter jo dal v čarter. Pred njegovim nakupom je bila jahta ponovno obnovljena.