Tretjina slovenskih delodajalcev bo še letos višala plače, peščica jih bo nižala

Novice Forbes Slovenija 8. julija, 2024 15.04
featured image

Raziskava kadrovske agencije Manpower kaže, da podjetja sicer načrtujejo manj novih zaposlitev, veliko pa jih namerava še letos dvigniti plače za vsaj del zaposlenih.

8. julija, 2024 15.04

V drugem letošnjem polletju je za del zaposlenih zvišanje plač napovedalo 36,21 odstotka delodajalcev, kaže sveža raziskava agencije za zaposlovanje Manpower. Največji dvig napovedujejo v panogi znanosti in izobraževanja, v gradbeništvu in v panogi računovodskih in HR storitev, sporoča agencija.

Delež delodajalcev, ki napovedujejo dvig plač, je letos nekoliko večji kot v istem obdobju lani (27 odstotkov). A obenem napovedi niso tako visoke kot leta 2022. Pred dvema letoma je dvig plače v drugi polovici leta napovedovalo 63 odstotkov delodajalcev.

Na drugi strani je namero za znižanje plač do konca letošnjega leta napovedalo 1,33 odstotka slovenskih delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi.

V Manpowerjevo raziskavo je bilo vključenih več kot 300 podjetij iz Slovenije. Med temi je 42,21 odstotka podjetij imelo do 50 zaposlenih, 38,06 odstotka med 51 in 200 zaposlenih, 10,38 odstotka od 201 do 500 zaposlenih ter 4,84 odstotka od 501 do 1.000 zaposlenih. Več kot tisoč zaposlenih je imelo 4,5 odstotka sodelujočih podjetij.

Večina zvišala regres

Več kot 80 odstotkov delodajalcev do konca leta ne predvideva bistvenih sprememb glede dodatnih ugodnosti za zaposlene. Povišanje oziroma uvedbo ugodnosti medtem načrtuje 17 odstotkov delodajalcev.

Raziskava trendov gibanja plač in zaposlovanja razkriva tudi višino regresa, ki so ga izplačali delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi. Znašal je 1.850,67 evra.

Letos je višji regres kot lani izplačalo 59,93 odstotka delodajalcev. Nižji regres jih je izplačalo 8,22 odstotka, medtem ko 31,85 odstotka delodajalcev višine regresa medletno ni spremenilo.

Podjetja bodo še zaposlovala, a manj kot lani

Delodajalci za drugo polletje načrtujejo manjše število novih zaposlitev kot v istem obdobju lani. Neto napoved zaposlovanja – torej razlika med odstotkom delodajalcev, ki nameravajo zaposlovati več kot odpuščati, in tistimi, ki nameravajo več odpuščati kot zaposlovati, za drugo polovico leta 2024 znaša 47 odstotkov. Lani je bil kazalnik v istem obdobju 53-odstoten.

Pozitivna neto napoved zaposlovanja pomeni, da je na splošno več delodajalcev, ki pričakujejo povečanje števila zaposlenih v naslednjega pol leta, kot tistih, ki nameravajo število zaposlenih zmanjšati.

Dodatno nameravajo letos zaposlovati podjetja v panogah informacijskih tehnologij, bančništva, financ in zavarovalništva ter računovodskih in kadrovskih storitev. Sprememb v zaposlovanju ne načrtujejo podjetja iz panoge telekomunikacij, elektronike in elektrotehnike ter zdravstva in farmacije, kaže raziskava.

O svojih namerah zaposlovanja še niso odločeni v panogah transporta, logistike in gradbeništvo. V neki meri odpuščanja napovedujejo v trgovini na drobno, veleprodaji in proizvodni sektor.

“Bitka za kadre je še aktualna”

“Raziskava odraža stabilnost in previdnost med slovenskimi delodajalci. Veseli nas, da kljub manj optimističnim napovedim glede zaposlovanja delodajalci še vedno načrtujejo zvišanje plač, kar je pomemben kazalnik zaupanja v prihodnje poslovanje in kazalnik, da je bitka za kadre še vedno aktualna,” je ugotovitve raziskave komentirala Nives Orešnik, direktorica kadrovskih storitev pri Manpower Slovenija.

Veliko bitko za kadre sicer podjetja bijejo v oddelku proizvodnje. Temu sledijo prodaja, nabava in IT-oddelek. Na teh področjih je bilo namreč lani največ težav s pridobivanjem novega kadra.