Novo Nordisk okaran, ker ni razkril milijonskih izplačil v zdravstvu

Posel Jan Artiček 8. julija, 2024 18.05
featured image

Britanski regulator je v petek izdal javni opomin danskemu farmacevtu Novo Nordisk, ker ta ni razkril za 7,8 milijona funtov izplačil zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem.

8. julija, 2024 18.05

Danski farmacevt Novo Nordisk, ki je med drugim razvil priljubljeni zdravili proti diabetesu in debelosti ozempic in wegovy, je prejel opomin v Združenem kraljestvu. Britanski regulator (PMCPA) je farmacevtu očital, da ni navedel nekaterih izplačil britanskim zdravstvenim delavcem med leti 2020 in 2022.

Agencija, ki na Otoku regulira področje zdravil na recept, je Novo Nordisku izdala javni opomin zaradi nerazkritja izplačil več kot 150 organizacijam in posameznikom. Izplačila skupaj znašajo 7,8 milijona funtov (9,2 milijona evrov), so pri PMCPA navedli v sporočilu za javnost.

Novo je napako že lani priznal sam. Takrat so regulatorju sporočili, da niso razkrili okrog 500 izplačil v triletnem obdobju, kot razlog pa so navedli težave v sistemu označevanja prodajalcev, je poročal zdravstveni portal BMJ.

“Ta plačila so za zakonite dejavnosti, vendar so bila nepravilno kategorizirana v finančnih sistemih zaradi človeške napake,” je družba zapisala v izjavi.

Zdravilo za sladkorno bolezen ozempic
Danski Novo Nordisk proizvaja priljubljeno zdravilo proti diabetesu ozempic (Foto: PROFIMEDIA)

Več kršiteljev

Agencija PMCPA je isti dan sporočila tudi, da sta pravila delovanja v farmacevtski industriji kršila tudi velikana Pfizer in Novartis, pa tudi japonski farmacevt Otsuka.

Pfizer je kršil industrijski kodeks s promocijo “nelicenciranega cepiva” javnosti, tudi na Twitterju. Novartis pa ni uspel pravočasno posodobiti receptnih informacij za zdravilo proti srčnim boleznim Entresto, kar je pomenilo večje tveganje za zdravje pacientov, so še dejali pri regulatorju.