Vprašanje ministru Mescu, ki kljub obljubi ni šel v MLM: ima rešitev za livarno v težavah?

Novice Andreja Lončar 11. julija, 2024 17.44
featured image

Pripravljamo rešitev za delavske odkupe podjetij, pravijo na ministrstvu za delo Luke Mesca, a priznajo, da za prezadolženo in izgubarsko Mariborsko livarno Maribor ni uporabna, saj podjetje "ne ustvarja dobička".

11. julija, 2024 17.44

Mariborska livarna Maribor (MLM) je na robu preživetja. Podjetje, ki sicer dobavlja ali pa je dobavljalo velikim imenom avtomobilske industrije – omenjali so Volkswagen, Ford, Audi, Škodo, Jaguar, Land Rover, Volvo –, se že leta bori z visokim dolgom in izgubo.

Podjetje ima sicer relativno stabilne prihodke, a je v zadnjih štirih letih ustvarilo za več kot 15 milijonov evrov čiste izgube.

Likvidnostne težave so zadnja leta reševali z državnimi pomočmi ter dokapitalizacijami in moratoriji lastnika ter največjega upnika, upravljavca državnega premoženja Slovenskega državnega holdinga (SDH). A to obdobje se počasi končuje. V SDH in na ministrstvu za gospodarstvo je namreč zadnje mesece slišati, da mariborskemu podjetju zaradi evropskih omejitev glede državnih pomoči ne smejo več pomagati.

SDH je večkrat poskušal podjetje prodati, a so bili do zdaj prav vsi poskusi neuspešni. Trenutno naj bi skrbni pregled opravljali dve indijski podjetji.

Medtem se razmere zaostrujejo. Podjetje je ta teden na čakanje poslalo 50 zaposlenih, ker jim je eden večjih kupcev odpovedal naročila. Večer je danes poročal, da gre za zreški GKN Driveline.

Državno podjetje zamuja z regresom

Več let trajajoča agonija seveda vpliva tudi na delavce, ki že leta delajo v negotovih razmerah. “Mlajši bodo že našli delo, skrbi pa nas za tiste, ki so nekaj let pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev,” pravi sindikalist Drago Lešnik.

Plače sicer dobivajo redno, je pa 360 delavcev v državnem podjetju še vedno brez letošnjega regresa. Tega morajo vsa podjetja v Sloveniji po zakonu izplačati do prvega julija, edina možna izjema so nelikvidna podjetja, za katera pa mora možnost odloga izplačila regresa omogočati tudi kolektivna pogodba.

Lešnik pravi, da so regres kasneje dobili že lani, zato je sindikat tudi letos pristal na pobudo vodstva podjetja, da rok za izplačilo prestavijo na 1. november letos.

“To ne more biti edini razlog za stečaj”

Prva nadzornica Saša Vergan, sicer uslužbenka SDH, nam je na vprašanje, ali je torej MLM nelikviden in ali so nadzorniki vodstvo opozorili na zakonsko obveznost, da izplačajo regres, odgovorila, da je poslovodstvo družbe na zadnji seji nadzorni svet seznanilo, da likvidnostno stanje družbi ne omogoča izplačila regresa.

Dodala je, da odpoved pogodbe s strani pomembnega kupca predstavlja velik izpad prihodkov, “ne more pa biti to edini razlog za začetek stečaja”.

Poslovodstvo, na čelu katerega je Samo Iršič, po besedah Vergan pripravlja ukrepe za omilitev posledic odpovedi pogodbe s strani GKN Driveline in s tem nadomestitve vsaj dela izpada prihodkov. Prvi ukrep je napotitev določenega števila delavcev na čakanje na delo. Kaj sledi, Vergan ni pojasnila.

Obljubljal, a ni prišel

Minister za delo Luka Mesec je junija 2022, tik po začetka mandata aktualne vlade Roberta Goloba, obiskal MLM. Tega je takrat Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ravno prodajala (kasneje je bila DUTB ukinjena, premoženje pa prenešeno na SDH), a Mescu kupec ni bil všeč.

Prodaji nemškemu Mutaresu so takrat nasprotovali tudi sindikati, in sicer zaradi strahu, da podjetje kupujejo špekulanti, ki bi jih zanimalo samo zemljišče. Mesec je ob obisku podjetja napovedal, da bo od DUTB zahteval zamrznitev "neodgovorne" prodaje podjetja in da se bo čez nekaj časa vrnil v MLM ter predstavil model delavskega odkupa.

Prodajo so potem v DUTB res ustavili, uradno zato, ker "ponudba strateškega investitorja ni ustrezala pričakovanjem slabe banke". Ali je Mesec vplival na odločitev, še danes ni znano.

Mesec potem v MLM ni več prišel. Ker je podjetje na robu preživetja, delavci pa bi morali biti verjetno ena prvih skrbi ministra za delo, smo zdaj ministrstvo vprašali, zakaj Mesec ni prišel in ali ima kakšno rešitev.

Mariborske livarne Maribor (MLM)
(Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Imajo rešitev, a samo za podjetja z dobičkom

Kot so na ministrstvu navedli v pisnem odzivu, skupaj z ministrstvom za solidarno prihodnost pripravljajo rešitev za delavske odkupe podjetij, ki bo v slovenski pravni red prenesla ameriško prakso Employee Share Ownership Plan (ESOP). "Bistvo te rešitve je, da zaposleni od lastnikov odkupijo podjetje, odkup pa se financira s prihodnjimi dobički tega podjetja," pravijo.

O tej rešitvi naj bi se minister pred dvema letoma pogovarjal tudi z zaposlenimi v podjetju MLM. "Na žalost ta rešitev za podjetje MLM ni uporabna, saj podjetje ne ustvarja dobička in ima velike težave s poplačevanjem večmilijonskega dolga do upnikov," zdaj ugotavljajo na ministrstvu.

Kljub temu da naj bi bil zakon sprejet v nekaj mesecih, na ministrstvu tako sklenejo, da "ne more prinesti rešitve za MLM, saj bi s tovrstnim odkupom zaposleni sami prevzeli odgovornost za večmilijonski dolg, kar bi pomenilo, da bi se morali kljub delu več let odrekati lastnim plačam".

To pa nikakor ni smisel ali namen ekonomske demokracije in politike vključevanja zaposlenih v lastništvo, sklenejo.

"Velik interes" za delavce MLM

Na vprašanje, kako komentirajo dejstvo, da podjetje v državni lasti ni izplačalo regresa delavcem, predvsem glede na to, da gre za v veliki meri za proizvodne delavce z relativno nizkimi plačami, pa ministrstvo odgovarja, da je v primeru, da bi prišlo do kršitev v zvezi s pravicami iz dela, pravi naslov inšpektorat za delo.

Inšpektorat, sicer organ v sestavi ministrstva za delo, je ob nedavnem izteku zakonskega roka za izplačilo regresa v spletni objavi opozaril na pomembnost spoštovanja te obveznosti ter poudaril, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev.

"Izplačilo regresa za letni dopust je tako zakonska obveznost delodajalca, hkrati pa je tudi ključen dejavnik pri zagotavljanju počitka in obnavljanja psihofizičnih sposobnosti delavcev," je navedel inšpektorat, ki ga vodi Katja Čoh Kragolnik.

Po navedbah ministrstva za delo sicer razmere v MLM spremlja Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Ta bo, kot pravijo, "nemudoma poskrbel za vse ljudi, ko oziroma če se bodo prijavili na zavod".

Glede na velike potrebe našega gospodarstva ne pričakujejo večje težave pri zaposlovanju teh oseb, pravijo. "Zavod v okolju namreč beleži velik interes delodajalcev po prezaposlitvi delavcev MLM," sklenejo na ministrstvu.