Največja stavka v zgodovini tehnološkega velikana

Novice Marko Rabuza 10. julija, 2024 10.33
featured image

Samsungov sindikat je podaljšal stavko – iz tridnevne je prerasla v nedoločen čas, saj se vodstvo ni vrnilo za pogajalsko mizo. Sindikalisti so nezadovoljni s plačami in delovnimi razmerami.

10. julija, 2024 10.33

Sindikat podjetja Samsung Electronics v Južni Koreji je stavko za nedoločen čas napovedal po neuspešnih pogovorih z vodstvom tehnološkega velikana, saj nista dosegla napredka pri dogovoru o plačah in delovnih pogojih, poroča Wall Street Journal. Že pred tem so sindikalisti najprej napovedali tridnevno stavko, zdaj pa so jo podaljšali.

Od prihodnjega ponedeljka bo stavkalo približno 6.500 delavcev od skupno 30.000 zaposlenih, ki so člani sindikata. Stavka predstavlja največjo kolektivno akcijo v zgodovini tehnološkega velikana in krepi pritisk na vodstvo.

Delavci so en dan stavkali že junija, kar je bila prva tovrstna kolektivna akcija v podjetju, kjer več desetletij niso imeli sindikalne organiziranosti. V sindikatu je dobra petina vseh zaposlenih v podjetju.

Iz podjetja za zdaj ne poročajo o motnjah v proizvodnji. “Samsung Electronics bo zagotovil, da ne bodo nastajale motnje na proizvodnih linijah,” so navedli v južnokorejskem proizvajalcu čipov in pametnih telefonov.

Sindikat je sicer v izjavi za javnost dejal, da je nepripravljenost vodstva na pogovor s sindikalnimi voditelji privedla do “splošne stavke za nedoločen čas” in da bo zaradi podaljšane stavke “vodstvo sčasoma sedlo za pogajalsko mizo”, saj so zaradi stavke prizadete proizvodnje linije. Člane sindikata so pozvali, naj se ne vrnejo na delo, dokler sindikat ne spremeni svoje odločitve.

Pogajanja trajajo že od januarja

Samsungovo vodstvo in sindikat se že od januarja nenehno pogajata o plačah, vendar brez uspeha.

Med zahtevami sindikata so bili dodatni dan dopusta ob dnevu ustanovitve sindikata, povprečno 3,5-odstotno povišanje plač za vse člane sindikata in sprememba po mnenju sindikata nepravičnega sistema nagrajevanja, še dodaja WSJ.

Samsungove delnice so po potezi sindikata v sredo padle. V popoldanskem trgovanju so bile delnice za 0,3 odstotka nižje.