Pazljivo pri nakazilih na N26 ali Revolut: NLB in Addiko z novo provizijo

Posel Jan Artiček 10. julija, 2024 10.16
featured image

Največja slovenska banka NLB po novem ceniku zaračunava 1,5 odstotka zneska nakazila za tako imenovane quasi-cash transakcije, med katere prištevajo tudi nakazila s kartico na neobanke, kot sta Revolut in N26. Še višjo tarifo ima NLB-jeva najnovejša prevzemna tarča, banka Addiko.

10. julija, 2024 10.16

Na družbenih omrežjih Instagram in Reddit so mnogi uporabniki storitev Nove Ljubljanske banke (NLB) v zadnjih dneh opozorili, da jim je banka zaračunala visoko provizijo za prenakazilo sredstev na neobanko Revolut.

Navedbe uporabnikov potrdi cenik storitev banke za prebivalstvo. Ta kaže, da od 1. julija NLB uporabnikom zaračunava 1,5 odstotka vrednosti nakazila oziroma do največ 150 evrov za tako imenovane quasi-cash transakcije in transakcije v zvezi z igrami na srečo. Ni pa v ceniku izrecno navedeno, ali med te transakcije spadajo tudi nakazila na neobanke.

Nekateri uporabniki so na družbenih omrežjih izrazili nezadovoljstvo, rekoč, da jih o tej spremembi banka ni obvestila. A tu povejmo, da banka svojo dolžnost opravi, če o spremembah cen obvesti na izpisku ali prek spleta, kar je NLB tudi naredila. V najavi sprememb je navedla, da s 1. julijem na novo uvaja to nadomestilo.

NLB: Tarifa le za kartična nakazila

Kot so za Forbes Slovenija pojasnili pri NLB, tarifa velja za nakazila na digitalne banke prek kartičnega kanala, saj se ta smatrajo “kot prenos sredstev in ne plačilo”, banka pa jih uvršča med quasi-cash transakcije.

Plačilne kartice
NLB med quasi-cash transakcije prišteva tudi kartična nakazila na digitalne banke (Foto: Jaka Vinšek/BOBO)

“Te transakcije so pogosto predmet višjih provizij in obrestnih mer v primerjavi z običajnimi nakupi, saj se obravnavajo podobno kot gotovinski predujmi,” so dejali in dodali, da nadomestila za transakcije – torej provizijo – določajo mednarodne oznake oziroma kode, s katerimi banke izdajateljice kartic po svetu razvrščajo nakupe glede na vrsto trgovca.

Pri neobankah, kot sta N26 in Revolut, lahko stranke denarna nakazila na svoj račun (tako imenovani top up) opravijo s kreditno ali debetno kartico, prek storitev Google Pay in Apple Pay ali prek plačilnega naloga SEPA. Če sredstva nakažete z nalogom prek mobilne banke, vas to še vedno stane le do 0,40 evra ali pa je celo brezplačno, odvisno od vaše banke in vrste računa.

Quasi-cash transakcije po definiciji NLB vključujejo transakcije z uporabo kartic za nakup potovalnih čekov, tuje gotovine, loterijskih listkov, srečk, igralnih žetonov, dobroimetja (npr. polnjenje različnih denarnic oziroma računov), vavčerjev, zamenljivih za gotovino, plačilo različnih stav in prenos sredstev.

Neobanke
Neobanke običajno nimajo fizičnih poslovalnic, poslovanje pa poteka v aplikaciji (Foto: PROFIMEDIA)

NLB ni edina

Tako kot NLB je z julijem provizijo uvedla tudi avstrijska banka Addiko, le da zaračuna več – pet odstotkov vrednosti nakazila oziroma do največ 136 evrov.

Kot na spletni strani pojasnjujejo pri banki Addiko, se nadomestila za quasi-cash transakcije zaračunajo vedno, ko neko prodajno mesto transakciji dodeli kodo, ki označuje quasi-cash transakcijo. Kdaj se to zgodi, je po navedbah Addika v domeni mednarodnih kartičnih sistemov in banke, ki na določenem prodajnem mestu sprejema kartice, zato naj Addiko na to ne bi imel vpliva.

“Quasi-cash transakcije se zaračuna za plačila s kreditnimi, plačilnimi in obročnimi karticami Mastercard. Za transakcije z debetnimi karticami (karticami transakcijskega računa) na istih prodajnih mestih se nadomestilo za quasi-cash ne zaračuna,” so pri Addiku še zapisali v pojasnilu.

Junija letos je NLB podala prevzemno ponudbo za Addiko, sklenitev posla pa bi med drugim NLB omogočila vstop na dolgo časa nedostopen hrvaški trg.

V ceniku bank SKB in NKMB, ki sta del madžarske bančne skupine OTP, ter Unicredita in Delavske hranilnice ni navedene provizije za quasi-cash nakazila.

Stavba Nove Ljubljanske banke na Trgu republike
NLB za depozite z eno- do- dveletno vezavo ponuja dvoodstotne obresti, kar je manj od obresti pri Revolutu in N26 (Foto: Bor Slana/BOBO)

Višje obresti pri neobankah

Neobanke, kot sta britanski Revolut in nemški N26, so v zadnjem času privabile veliko komitentov – tudi slovenskih – z obrestmi na depozite, ki so prekašale ponudbo tradicionalnih bank.

NLB za evrske depozite z vezavo do enega leta nudi 0,75-odstotno obrestno mero, za dve- do- petletno vezavo pa 1,5 odstotka. Najvišje, dvoodstotne obresti ponujajo za eno- do- dveletno vezavo. Tudi obrestna mera varčevalnega računa je pri 0,75 odstotka. Medtem Revolut nudi varčevanje brez vezave v evrih z do 2,12-odstotnimi obrestmi. N26 za tri osnovne pakete ponuja obresti v višini 2,8 odstotka, uporabniki premium računa Metal pa prejmejo štiriodstotne obresti.

Obresti na neinvestirana sredstva ponujajo tudi tako imenovani neobrokerji, tj. spletne platforme za trgovanje z delnicami in drugimi finančnimi sredstvi. Nemška platforma Trade Republic na primer ponuja 3,75-odstotne obresti, ki se nalagajo dnevno in izplačujejo mesečno.