Nenavaden poziv belgijske vlade: Pobrskajte po žepih, razbijte prašičke

Posel Forbes Slovenija 9. julija, 2024 12.17 > 9. julija, 2024 12.21
featured image

Belgijska država poziva prebivalce, naj pobrskajo po domovih za neuporabljenimi kovanci ter jih porabijo ob naslednjem nakupu v trgovini.

9. julija, 2024 12.17 > 9. julija, 2024 12.21

Belgijska vlada je sprožila kampanjo z naslovom Porabi drobiž, s katero poziva prebivalce, naj zbirajo neuporabljene evrske kovance in z njimi plačujejo vsakodnevne manjše nakupe, kot so kruh, pijača in časopisi, jih podarijo dobrodelnim organizacijam ali jih brezplačno zamenjajo v belgijski nacionalni banki.

Za nekoliko nenavadnim pozivom se skriva čisto realen problem bankirjev: pomanjkanje kovancev v obtoku, piše Brussels Times.

V Belgiji je trenutno v obtoku več kot 4,2 milijarde kovancev v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov. “Kljub temu imajo trgovine pogosto težave z zadostnim številom drobiža za stranke, ki plačujejo z gotovino, ker jih veliko ostane neuporabljenih pri ljudeh doma,” ugotavlja ministrstvo za finance.

Na podlagi ugotovitev nizozemske študije je v Belgiji vsaj 212 milijonov neuporabljenih kovancev, piše Brussels Times. Za kampanjo, katere namen je vrniti v obtok del tega ‘mrtvega’ fonda, so se na ministrstvu odločili, ker morajo v nasprotnem primeru naročati nove, kar pa stane. “Če bi v obtok vrnili dva odstotka neuporabljenih kovancev, bi prihranili več kot pet milijonov evrov proizvodnih stroškov na leto,” pravijo na ministrstvu.