Izrinili ruske delničarje: Vujnovac tudi uradno lastnik Fortenove in Mercatorja

Posel Andreja Lončar 9. julija, 2024 14.25 > 9. julija, 2024 14.42
featured image

"Skupina Fortenova v lastniški strukturi nima več sankcioniranega ruskega ali beloruskega delničarja," sporočajo iz Fortenove, ki je po novem v večinski lasti Open Passa Pavaa Vujnovca.

9. julija, 2024 14.25 > 9. julija, 2024 14.42

Open Pass Pavaa Vujnovca je postal večinski delničar skupine Fortenova, lastnice slovenskega Mercatorja. Jutarnji list je objavil, da je za 93,78 odstotka lastništva plačal 468,8 milijona evrov. Od tega 331 milijonov evrov v gotovini, ostalo pa v delnicah.

Šef skupine Fortenova Fabris Peruško se je v pisni izjavi zahvalil delničarjem, ki “so dokazali potrpežljivost in podporo med to zapleteno transakcijo”.

“Z odstranitvijo sankcioniranih delničarjev bo Fortenova grupa svoje napore usmerila na refinanciranje dolga v višini 1,2 milijarde evrov in izboljšanje operativne učinkovitosti. Fortenova grupa je pripravljena nadgraditi svoje vsakodnevno poslovanje, osvobojena bremena zapletenosti, povezanega s prejšnjimi sankcioniranimi delničarji,” Peruška citirajo v uradnem sporočilu za javnost.

Kot smo pisali včeraj, ima veliko izzivov glede operativne učinkovitosti tudi Mercator, ki je lansko leto sklenil globoko v rdečem.

Vujnovac in 80 malih delničarjev

Uradno je postopek tekel tako, da je nizozemsko krovno podjetje Fortenova Group TopCo prodalo podjetje Fortenova Group MidCo, ki je lastnik skupine Fortenova s 45 tisoč zaposlenimi.

Kupec je podjetje Iter BidCo, ki združuje nesankcionirane delničarje podjetja TopCo. Največji, 93,78-odstotni delež ima Open Pass, za sodelovanje v novi lastniški strukturi pa se je odločilo tudi več kot 80 manjšinskih delničarjev, ki imajo skupaj 6,22-odstotni delež.

Ker je Open Pass presegel 85-odstotni prag, pa mora zdaj podati zavezujočo ponudbo za odkup deležev teh malih delničarjev. Ti imajo torej zdaj možnost prodaje svojega deleža, če se tako odločijo.

Poplačali dobavitelje Agrokorja in tudi Ruse

Spomnimo, da je dogovor o prodaji delnic Midco Open Passu predvideval, da zadnji plača 500 milijonov evrov, še 160 milijonov evrov pa je bilo pogojenih s tem, da Fortenova grupa doseže določene finančne cilje, predvsem vzdržno financiranje.

Kot sporočajo iz Fortenove, je polmilijardna kupnina vsebovala tudi 86 milijonov evrov za poplačilo t. i. “mejnega dolga” dobaviteljem bivšega Agrokorja. “S tem so terjatve dobaviteljev bivšega Agrokorja v celoti poplačane,” sporočajo iz Fortenove.

Brez poplačila pa ne bosta ostala niti sankcionirana delničarja, SBK Art in Sberbank. Prvi bo dobil 159 milijonov evrov, druga pa šest milijonov evrov. Iz Fortenove sporočajo, da bodo denar hranili na posebnem escrow računu, imetnikoma pa bo na razpolago, ko “bo to dopustila sankcijska regulativa Evropske unije (EU), ZDA in Velike Britanije”.