Iskra vlaga milijone v širitev šibeniške ladjedelnice

Posel Forbes Slovenija 9. julija, 2024 14.06
featured image

Skupina Iskra bo s 30 milijoni evrov težko naložbo povečala proizvodne zmogljivosti v šibeniški ladjedelnici, ki so jo kupili leta 2019.

9. julija, 2024 14.06

Šibeniška ladjedelnica Iskra brodogradilište 1 je od hrvaškega ministrstva za varstvo okolja in zeleni prehod leto po začetku postopka ocene vpliva na okolje dobila zeleno luč za rekonstrukcijo. V podjetju, ki je v lasti slovenske Iskre, so ob tem že napovedali 30 milijonov vredno širitev, STA povzema hrvaški Poslovni dnevnik.

Projekt širitve bo zagotovil znatno povečanje proizvodnih zmogljivosti. V podjetju so obenem že zaprosili tudi za podaljšanje koncesije za uporabo pomorskega javnega dobra, ki poteče čez devet let.

“Vložili smo prošnjo za podaljšanje koncesije in čakamo odobritev, vsekakor pa bomo vlagali v širitev zmogljivosti, ker nam primanjkuje operativne obale,” je za Poslovni dnevnik pojasnil lastnik Iskre Dušan Šešok, ki upa na podaljšanje koncesije za 20 let.

Iskra brodogradilište 1 je že končala projekt ureditve kanalizacijskega in vodovodnega sistema ter električnih napeljav na območju ladjedelnice. V tem delu Šibenika doslej ni bilo komunalnega sistema, zato bo ta po Šešokovih besedah koristil tudi mestu. Naslednji korak v projektu širitve bo pridobitev lokacijskega dovoljenja.

Ladjedelnica Iskra v Šibeniku
Ladjedelnica v Šibeniku je v petih letih Iskrinega lastništva prihodke povečala za osemkrat (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/BOBO)

Uspešno poslovanje

Šibeniška ladjedelnica od Iskrinega prevzema leta 2019 beleži nenehno rast. Lani je imela po podatkih Poslovnega dnevnika 24 milijonov evrov prihodkov, v letu 2019 pa so znašali tri milijone evrov. Skoraj polovico prihodkov ustvarijo z izvozom, čisti dobiček je lani dosegel milijon evrov.

V podjetju je zaposlenih 190 delavcev. Trenutno gradijo ladje za norveške naročnike, jahto za kupca iz Avstrije ter sedem hitrih patruljnih čolnov za hrvaške organe, še piše STA.