Obrtniki odgovarjajo Golobu: namesto rekordnih dobičkov rekordno draga elektrika

Novice Forbes Slovenija 28. maja, 2024 17.00
featured image

Izjavo premierja Roberta Goloba, ki se navezuje na lanske rekordne dobičke podjetij, je upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) odločno zavrnil. Dejali so, da so namesto tega "imeli rekordne cene električne energije in obrestne mere".

28. maja, 2024 17.00

Pričakovanja po 19. Forumu obrti in podjetništva, ki ga je OZS organizirala prejšnji teden, so po besedah predsednika zbornice Blaža Cvara precejšnja.

“Nakazane so bile obljube, da se bodo določene stvari spremenile na bolje. Uspeh za nas bo, ko bomo dosegli pozitivne premike. Predsednik vlade je na forumu med drugim izpostavil rekordne dobičke podjetij. Agencija za javnopravne evidence in storitve je pred kratkim predstavila dobičkonosno poslovanje podjetij, a moramo jasno povedati, da to ne velja za malo gospodarstvo,” so po seji upravnega odbora OZS v sporočilu za javnost povzeli Cvara.

Slednji je po navedbah STA pojasnil, da gre predvsem za dobičke farmacevtskih podjetij, za podjetja iz energetskega sektorja … Cvar meni, da je treba uspešna podjetja nagraditi, ne pa kaznovati v obliki novih davčnih obremenitev.

Obrtniki: Preveč se govori samo o visokotehnoloških podjetjih

“Predsednik vlade je na forumu izpostavil rekordne dobičke v podjetjih. Visokotehnološka podjetja spoštujem, a brez obrtnikov in podjetnikov gospodarstva ni. Tudi v sektorju prevozništva imamo še vedno številna odprta vprašanja, tako da tudi pri nas ni vse urejeno. Rekordne dobičke so lahko imele banke, farmacevtska podjetja, ne pa mi v malem gospodarstvu,” je izpostavil tudi podpredsednik OZS in predsednik sekcije prevoznikov pri zbornici Peter Pišek.

Podpredsednik OZS in predsednik sekcije gradbincev Zoran Simčič je ocenil, da se preveč govori samo o visokotehnoloških podjetjih, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. “Premier je omenjal visokotehnološka podjetja in startupe, ni pa omenjal nas, malih obrtnikov in podjetnikov, ki smo najštevilčnejši segment gospodarstva,” so Simčiča povzeli v sporočilu.

Namesto rekordnih dobičkov, rekordne cene elektrike

STA navaja še predsednika državnega sveta Marko Lotrič, ki je dodal, da so obrtniki in podjetniki vlagali v raziskave in razvoj. Imeli so rekordne cene električne energije in obrestnih mer, s tem pa so pripomogli bankam k ustvarjanju dobičkov. “Država je tudi z našo pomočjo dobila denar, ki je potreben za zagotavljanje socialne države,” je še dejal Lotrič.

Obrtniki in podjetniki so ob robu seje izrazili pričakovanje, da bodo letošnje najpomembnejše zahteve, ki jih je OZS predstavila na forumu, čim prej realizirane. Letos so sicer na vlado naslovili 137 zahtev, ki se nanašajo na trg dela, zdravstveni sistem, davčno politiko, izobraževalni sistem in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir.