Hrvati bodo znova vpisovali zakladne menice

Novice Forbes Slovenija 24. maja, 2024 16.35
featured image

Prihodnji teden se pri južnih sosedih začenja še en vpis državnih menic za državljane. S hrvaškega finančnega ministrstva so sporočili podrobnosti menic in svoja pričakovanja.

24. maja, 2024 16.35

Na Hrvaškem se bo v ponedeljek začel nov krog vpisa državnih zakladnih menic za državljane, poroča STA. Obrestna mera enoletnih zakladnih menic je določena pri 3,65 odstotka, trimesečnih pa pri 3,75 odstotka, je danes sporočil hrvaški minister za finance Marko Primorac.

Minimalno vplačilo pri zakladnih menicah z ročnostjo 91 dni je 990,74 evra, pri zakladnih menicah z ročnostjo 364 dni pa 964,88 evra. Ciljni nominalni znesek izdaje državnih zakladnih menic je 900 milijonov evrov – 250 milijonov od trimesečnih zakladnih menic in 650 milijonov evrov od enoletnih.

Koliko lahko zaslužijo hrvaški državljani

Državljani bodo po navedbah STA ob dospelosti za eno menico dobili tisoč evrov. To pomeni, da bodo lahko na zakladni menici z ročnostjo treh mesecev zaslužili 9,26 evra, na tisti z ročnostjo enega leta pa 35,12 evra.

Vpis državnih zakladnih menic bo potekal v dveh krogih. Prvi krog vpisa je namenjen fizičnim osebam in se bo končal 3. junija. Drugi krog bo namenjen institucionalnim vlagateljem in bo potekal 4. junija.

Hrvaška država je zakladne menice za državljane izdala novembra lani in februarja letos, v začetku lanskega leta pa je prvič izdala tudi državne obveznice za državljane.

Slednje je letos izdala tudi Slovenija. Naša država je izdala 261 tisoč obveznic v skupni nominalni vrednosti 261 milijonov evrov, še isti teden pa so bile prepisane na trgovalne račune vlagateljev. Kupilo jih je 9.427 državljanov, 5.659 vlagateljev je odprlo nov trgovalni račun. Z obveznicami se trguje na borzi.