Delničarjem bo Petrol izplačal 1,8 evra dividende

Novice Forbes Slovenija 23. maja, 2024 16.26
featured image

Delničarji Petrola so na današnji skupščini potrdili predlog vodstva o delitvi dividend v višini 1,8 evra bruto na delnico. Za to bo družba namenila praktično celotni bilančni dobiček.

23. maja, 2024 16.26

Družba Petrol bo od približno 74,2 milijona evrov bilančnega dobička 74 milijonov namenila za dividende. Te bodo izplačane 2. avgusta in bodo rekordne.

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega okoli 71,5 odstotka kapitala z glasovalno pravico, je med drugim tudi potrdila politiko prejemkov organov vodenja in nadzora ter jim podelila razrešnico za delo v lanskem letu, poroča STA.

V družbi si želijo približanja marž evropskemu povprečju

Predsednik uprave Petrola Sašo Berger je v predstavitvi lanskega poslovanja in načrtov izpostavil tudi vpliv regulacije cen goriv, v okviru katere so določene najvišje dovoljene marže. Te so precej nižje kot v sosednjih državah in najnižje v EU, njihova omejitev pa negativno vpliva na poslovanje, zavira zeleni prehod in ne zadostuje za pokrivanje operativnih stroškov, je poudaril.

Bencinski servis Petrol, črpalka, bencin, diesel, LPG avtoplin, posel gorivo, energija, rezervoar
V Petrolu menijo, da regulacija cen goriv ni več potrebna. (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Država je dajatve, ki pomenijo okoli polovico maloprodajne cene, zvišala, marže, ki pomenijo okoli pet odstotkov maloprodajne cene, pa znižala. V družbi zato opozarjajo, da je potrebna “takojšnja prilagoditev maržne politike, ki bo evropsko primerljiva in bo omogočila nadaljnje naložbene aktivnosti družbe.”

Svoje pripombe bodo v okviru javne obravnave osnutka nove uredbe o določitvi cen nekaterih naftnih derivatov podali ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je povedal Berger. Petrol je že prejšnji teden ob predstavitvi četrtletnih rezultatov opozoril, da bo predlagana nova uredba še zaostrila negativne učinke regulacije cen na poslovanje. Meni, da glede na tržne razmere regulacija ni več potrebna, v primeru njenega podaljšanja pa si želi dvig dovoljenih marž na evropsko povprečje, še piše STA.