Ameriški izdelovalec čipov ustavil večmilijardno naložbo v Izraelu

Posel Forbes Slovenija 11. junija, 2024 16.05
featured image

Proizvajalec čipov Intel je zaustavil 15 milijard dolarjev težko širitev proizvodnega projekta na območju mesta Kiryat Gat na jugu Izraela. V tehnološkem velikanu razlogov za to odločitev niso pojasnili.

11. junija, 2024 16.05

Intel v izraelskem Kiryat Gatu gradi tovarno čipov, v katero je vložil že 10 milijard dolarjev, decembra pa je napovedal, da bo za projekt namenil dodatnih 15 milijard dolarjev, francosko tiskovno agencijo AFP povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Projekt se je zdaj ustavil. Zakaj se je Intel odločil za to oziroma ali temu botruje dogajanje v Gazi, pa v podjetju niso pojasnili.

“Izrael je še naprej eno od naših ključnih območij za proizvodnjo ter raziskave in razvoj. Regiji ostajamo polno zavezani,” je vse, kar so povedali v podjetju. “Vodenje obsežnih projektov, zlasti v naši industriji, pogosto vključuje prilagajanje spreminjajočim se časovnicam,” so dodali.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu na obisku v izraelski tovarni Intela
Tovarno Intela v Kiryat Gatu je leta 2016 obiskal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Med državami, v katerih ima Intel svoje obrate, je Izrael na tretjem mestu, takoj za ZDA in Irsko, je razvidno iz njegovega poslovnega poročila. Podjetje je tam prisotno že 50 let, odkar je v tretjem največjem mestu v državi Haifa odprlo raziskovalni center.

V minulem desetletju je postalo vodilni zaposlovalec v izraelskem tehnološkem sektorju. Leta 2017 je za 15,3 milijarde dolarjev prevzelo tudi nadzorni delež v izraelskem zagonskem podjetju Mobileye, ki razvija napredne tehnološke rešitve za avtomobilski sektor, še piše STA.