Amazon svoj oblak širi v evropska 5G omrežja

Posel Forbes Slovenija 8. maja, 2024 16.40
featured image

Ameriški spletni trgovec Amazon je sklenil posel s španskim mobilnim operaterjem Telefonica, ki odpira vrata širši uporabi oblačnih storitev v telekomunikacijskih omrežjih.

8. maja, 2024 16.40

Ponudnik telekomunikacijskih storitev Telefonica Germany, nemška podružnica španske skupine Telefonica, bo konec meseca preselil milijon strank svojega 5G omrežja v oblak Amazon Web Services (AWS), so za Reuters povedali vodstveni delavci podjetja. Gre za drzno potezo ameriškega velikana, s katero prodira na globalni trg telekomunikacij.

Medtem ko so nekatera telekomunikacijska omrežja svoje IT in druge pomožne operacije preselila v javni oblak, je poteza Telefonice Germany prvi primer na globalni ravni, kjer obstoječi mobilni operater svoje jedrno omrežje prenese v oblak.

Velika podjetja za storitve računalništva v oblaku, kot sta Amazon in Microsoft, se skušajo usmeriti v telekomunikacijski sektor, saj jih privabljajo milijarde dolarjev potencialnih prihodkov. Toda operaterji ostajajo previdni glede zmogljivosti javnih oblakov pri upravljanju mobilnega omrežja.

“Želim videti, da deluje vsaj eno do dve četrtletji, in imeti načrt za premik vsaj 30-40 odstotkov moje baze strank do leta 2025-2026,” je za Reuters dejal Mallik Rao, glavni direktor za tehnologijo in informacije pri Telefonici Germany, znani tudi pod imenom O2 Telefonica.

Podjetje ima v Nemčiji 45 milijonov strank. AWS in Telefonica Germany nista razkrila finančnih podrobnosti posla.

Glavni tehnološki direktor pri O2 Telefonici Mallik Rao
Glavni tehnološki direktor pri O2 Telefonici Mallik Rao ima v načrtu premik 30-40 odstotkov strank na oblak. (Foto: PROFIMEDIA)

Nov trg za oblak

Osrednje omrežje, ki ga sestavljajo visoko zmogljivi strežniki v podatkovnih centrih, je srce mobilnega omrežja, ki varno usmerja podatke in klice pri velikih hitrostih. Javni oblak bi zmanjšal stroške, povečal obseg in omogočil popravila brez motenj storitev.

Ameriški mobilni ponudnik Dish, ki je svoje mobilno omrežje zgradil iz nič, je leta 2021 postal edino telekomunikacijsko podjetje, ki uporablja oblak AWS za svoje osrednje omrežje.

“Pri Dishu je bilo veliko lažje, ker niso imeli obstoječih sistemov, ki bi jih bilo treba spremeniti za delo z oblakom,” je v intervjuju dejal podpredsednik AWS Jan Hofmeyr.

Nokia, ki je sodelovala tudi z Dish, bo Telefonici zagotovila programsko opremo, AWS pa bo zagotovil svojo infrastrukturo.

“Igralci v oblaku postajajo vse boljši in gradijo večjo verodostojnost pri operaterjih, da lahko omrežne funkcije prenesejo v oblak,” je dejal Raghav Sahgal, predsednik oblačnih in omrežnih storitev pri Nokii.

Mobilni operater O2 Telefonica
O2 Telefonica je prvi mobilni operater, ki je svoje jedrno omrežje preselil v Amazonov oblak. (Foto: PROFIMEDIA)

Konec preizkusov

Telefonica je najprej sodelovala z AWS in Ericssonom, nato pa je slednjega zamenjala z Nokio, je dejal Rao. “Dnevi preizkusov so mimo. Ne želim več poskušati.”

Svetovni telekomunikacijski trg v oblaku je leta 2021 znašal 19,7 milijarde dolarjev, do leta 2030 pa naj bi dosegel 108,7 milijarde dolarjev.

“Želimo, da vodenje telekomunikacijskih delovnih obremenitev postane del našega posla,” je dejal Hofmeyr iz AWS in dodal, da podjetje pričakuje več poslov z drugimi operaterji v naslednjih 12 mesecih. “Rekel bi, da je v večini primerov razprava le o časovnici, ne o tem, ali bi se sploh morali preseliti v oblak.”