Poštni delavci zamrznili stavko

Novice Forbes Slovenija 24. maja, 2024 10.27
featured image

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je s Pošto Slovenije sklenil sporazum, s katerim se je delodajalec zavezal, da bo naslovil in rešil vse njihove stavkovne zahteve.

24. maja, 2024 10.27

Poslovodstvo Pošte Slovenije se je s sporazumom zavezalo, da bo v drugi polovici letošnjega leta izpolnil vse zahteve sindikata. V SPD so tako za zdaj zamrznili vse stavkovne aktivnosti, ki jih bodo ponovno nadaljevali, če zaveze iz sporazuma ne bodo izpolnjene, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo, da so med njihovimi zahtevami bile predvsem naložbe v izboljšanje pogojev varnosti in zdravja pri delu. Ne glede na dosedanje dvige prihodkov, ki so si jih člani SPD izborili, na Pošti Slovenije še vedno s težavo zadržujejo sodelavce v podjetju.

Kot so sporočili iz sindikata, se je Pošta Slovenije zavezala k nakupu 170 novih štirikolesnikov, ki bodo nadomestili motorna kolesa. Prav tako se je delodajalec zavezal, da bo izvedel še druge naložbe, povezane z izboljševanjem varnosti delovnih mest.

Predvidenih odpuščanj ne bo

Pomemben del sporazuma je po mnenju SDP ta, da se število zaposlenih ne bo zmanjšalo, kot je bilo predvideno. Dogovorili so se za sisteme nagrajevanja delovno aktivnejših in prizadevnejših zaposlenih preko delovne uspešnosti. Obenem so zahtevali tudi ustrezno ovrednotenje delovnih mest v sistemizaciji, glede na dejansko obremenjenost in zahtevnost posameznega dela.

Poslovodstvo Pošte Slovenije ima po poročanju STA kljub sklenjenemu sporazumu še vedno odprto tudi fronto z drugim sindikatom – Sindikatom delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Ta je prejšnji teden v Mariboru pripravil protestni shod, na katerem so izrazili nezadovoljstvo nad strategijo, ki jo pripravlja vodstvo družbe in država kot njen lastnik.