Nemška podjetja negotova glede zaposlovanja

Novice Forbes Slovenija 29. maja, 2024 09.30
featured image

Kazalnik zaposlovanja inštituta Ifo se je maja sicer rahlo dvignil, a mnoga nemška podjetja ne nameravajo pospešiti zaposlovanja.

29. maja, 2024 09.30

V Nemčiji se je maja pripravljenost podjetij, da zaposlijo nove kadre, malenkost povečala, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kljub temu pa povpraševanje po novi delovni sili ostaja šibko, je izpostavil vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe. Kazalnik zaposlovanja, ki ga izračunava inštitut, se je maja z aprilskih 96 zvišal na 96,3 točke, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Podjetja, ki se spopadajo z mankom naročil, razmišljajo celo o odpuščanju,” je dodal Wohlrabe.

V proizvodnji je kljub rasti kazalnika še vedno prisotna težnja podjetij po zmanjševanju števila zaposlenih, so zapisali pri Ifu.

Nemški kancler Olaf Scholz v tovarni BMW
V skoraj nobeni panogi nemškega gospodarstva delodajalci ne nameravajo pospešiti zaposlovanja. Na fotografiji kancler Olaf Scholz na obisku v tovarni BMW. (Foto: PROFIMEDIA)

Manj kadrov

V skoraj nobeni panogi ne nameravajo pospešiti zaposlovanja. Tudi v trgovini se želijo podjetja zadovoljiti z manj kadri.

Kazalnik se je znižal v gradbeništvu, kjer na kadrovske načrte vpliva predvsem pomanjkanje naročil, so zapisali v Ifu.

Med ponudniki storitev se je medtem barometer nekoliko dvignil. Pred začetkom poletne sezone nove kadre iščejo predvsem v turizmu, še piše STA.