Tesla ustavlja proizvodnjo v Nemčiji

Zeleni prehod Forbes Slovenija 12. januarja, 2024 14.02
featured image

Zaradi težav v dobavi sestavnih delov bo ameriški proizvajalec električnih vozil ustavil proizvodnjo v nemški tovarni.

12. januarja, 2024 14.02

Večina proizvodnje v bližini Berlina bo predvidoma obstala za dva tedna, poroča Deutsche Welle. Razlog tiči v težavah z dobavo, zaradi česar nemška tovarna ameriškega proizvajalca električnih vozil ne more nadaljevati svoje dejavnosti.

“Zaradi pomanjkanja sestavnih delov smo med 29. januarjem in 11. februarjem prisiljeni prekiniti proizvodnjo vozil v Gigatovarni Berlin-Brandenburg. Izjema so le nekatera podrejena področja,” so pri Tesli zapisali v sporočilu za javnost.

Teksaški avtomobilist, ki ga vodi najbogatejši Zemljan Elon Musk, je za pomanjkanje sestavnih delov okrivil spremembe ladijskih poti, ki so posledica krize v Rdečem morju.

V središču krize so Hutijevci, ki jih podpira Iran in nadzirajo večji del ozemlja Jemna. Po začetku vojne na območju Gaze vse pogosteje napadajo ladje na pomembni pomorski poti v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Kot trdijo, gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi, kjer Izrael vodi silovito ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas.

Fotografija tovorne ladje Galaxy Leader, ki so jo napadli hutijeski uporniki
Razmere v Rdečem morju se ne umirjajo (Foto: PROFIMEDIA)

“Oboroženi spopadi v Rdečem morju in s tem povezane spremembe dobavnih poti med Evropo in Azijo prek Rta dobrega upanja, vplivajo tudi na proizvodnjo v Grünheidu,” so še sporočili iz Tesle.

Gre za prvo podjetje, ki je napovedalo ustavitev proizvodnje zaradi tovrstnih motenj. Na zamude pri dobavi so sicer opozorila številna druga podjetja. Med temi drugi največji kitajski proizvajalec avtomobilov Geely (koncern bi lahko postal tudi solastnik novomeškega Revoza) in švedsko podjetje Ikea, ki izdeluje opremo za dom.

Konfliktu sicer ni videti konca. Po zgledu ZDA zdaj tudi Evropska unija razmišlja, da bi na območje poslala vsaj tri bojne ladje. Ameriški in britanski so ravno v tem redu napadli in ubili pet hutijevcev, ki zdaj grozijo z odgovorom.