Creditreform Rating potrdil bonitetno oceno Slovenije

Novice Forbes Slovenija 16. decembra, 2023 10.48
featured image

Agencija Creditreform Rating navaja, da na boniteto Slovenije pozitivno vplivajo raznoliko in relativno bogato gospodarstvo, dobro razvit institucionalni okvir in vzdržljive javne finance.

16. decembra, 2023 10.48

Agencija Creditreform Rating je potrdila bonitetno oceno Slovenije AA- s stabilnimi obeti, poroča STA. “Tudi letos so tako kot lani vse bonitetne agencije potrdile oceno Slovenije, kar kaže na to, da ostajamo stabilna in zaupanja vredna država,” so ob tem zapisali na ministrstvu za finance.

Agencija Creditreform Rating v poročilu po njihovih navedbah piše, da na boniteto Slovenije pozitivno vplivajo raznoliko in relativno bogato gospodarstvo, dobro razvit institucionalni okvir in vzdržljive javne finance. K javnofinančni vzdržljivosti je prispevala uspešna fiskalna konsolidacija skupaj z učinkovitim upravljanjem dolga in obsežnejše likvidnostne rezerve.

Fiskalno breme se je zaradi višje inflacije in poplavne škode sicer povečalo, zato agencija letos pričakuje nekoliko višji javnofinančni primanjkljaj kot v letu 2022. Vendar pa se bo javni dolg v deležu bruto domačega proizvoda glede na lani znižal, so na ministrstvu povzeli zapis agencije.