Ali je to konec poceni nakupov na Aliexpressu, Temuju in Sheinu?

Novice Marko Rabuza 6. julija, 2024 19.01
featured image

Evropska komisija namerava odpraviti prag 150 evrov, pod katerim je blago oproščeno plačila carine.

6. julija, 2024 19.01

Bruselj pripravlja načrt za uvedbo carin za poceni izdelke iz nečlanic EU. S tem želi Evropska komisija zajeziti val uvoza poceni izdelkov, ki ne ustrezajo standardom EU in predstavljajo nelojalno konkurenco za evropske družbe.

Nov predlog, ki bi odpravil prag 150 evrov, do katerega je mogoče trenutno brez carine kupiti izdelke pri spletnih ponudnikih izven EU, naj bi v Bruslju predstavili še ta mesec, poroča Financial Times.

Po njihovih neuradnih informacijah naj bi bile glavne ciljne platforme kitajski spletni tržnici Temu in AliExpress ter trgovec na drobno z oblačili Shein.

Ideja krožila že lani

Po podatkih Komisije je bilo lani v EU uvoženih 2,3 milijarde predmetov, kjer vrednost naročila ni presegla 150 evrov.

Kako bi nova pravila zaživela v praksi, sicer še ni povsem znano. Ameriška spletna tržnica Amazon običajno evropskim kupcem ponuja prodajalne s sedežem v Evropi. Po novem bi morale carinsko dajatev plačati za vsak izdelek, prodan prek spleta v EU. To bi po oceni Komisije preprečilo goljufije zaradi podcenjevanja blaga in prodajalce odvrnilo od drobljenja večjih pošiljk.

Odpravo meje 150 evrov za carinske dajatve sicer v Evropi omenjajo že nekaj časa. Podobno idejo je imela Komisija že lani, zdaj pa očitno poskuša pospešiti sprejetje, dodajajo pri FT. Eden od virov iz Komisije je ob tem opozoril, da bi se o predlogu članice težko poenotile, saj bi nova ureditev povečala delovno obremenitev že tako preobremenjenih carinskih uradnikov.

Številni nevarni izdelki

Poceni izdelki iz Kitajske so velikokrat tudi nevarni. Število nevarnih izdelkov, ki so jih prijavile evropske države, je v obdobju 2022-2023 poskočilo za več kot 50 odstotkov na več kot 3.400.

Največkrat se težave pojavljajo pri kozmetiki, igračah, elektronskih naprav in oblačilih.

Evropska industrija igrač je pred časom kitajske trgovce na drobno obtožila, da v Evropo pošiljajo nevarne igrače.

Skupina Toy Industries of Europe je februarja sporočila, da je na Temuju kupila19 igrač in ugotovila, da nobena ni bila skladna s standardi EU, 18 pa jih je predstavljalo resnično varnostno tveganje za otroke.

Temu je v odzivu dejal, da omenjenih 19 izdelkov ni več na voljo na njihovi spletni strani za EU. Dodal je, da je “varnost izdelkov za nas najpomembnejša, zato smo okrepili spremljanje te skupine izdelkov in z njo povezanih zahtev”.