Italijanski turistični biser zavrača turiste, ker jim primanjkuje vode

Novice Marko Rabuza 6. julija, 2024 16.45
featured image

Mesto Agrigento na italijanskem otoku Sicilija je raj za turiste, vendar se spopada z veliko težavo – velikim pomanjkanjem vode.

6. julija, 2024 16.45

Agrigento je znano po arheoloških strukturah in ostankih templjev, ki spominjajo na starodavni labirint akvaduktov. Vendar pa po akvaduktih letos teče zelo malo vode, zato so hoteli in penzioni postavljeni pred dejstvo, da včasih ne morejo sprejemati turistov, poroča CNN.

Količina vode je v nekaterih primerih tudi tako majhna, da je ni dovolj niti za splakovanje stranišč ali pa za uporabo tušev.

Sicilija je uporabo vode začela omejevati že februarja, saj je regija zaradi neizprosne suše razglasila izredne razmere. Dodatno težavo pa jim povzroča še dotrajana vodovodna infrastruktura, ki na več mestih pušča. Pomanjkanje tako povzroča težave v turizmu in kmetijstvu, ki sta ključna za gospodarstvo Sicilije.

Pomanjkanje vode je prizadelo 93 občin in več kot milijon ljudi. Ponekod morajo porabo vodo zmanjšati tudi za 45 odstotkov. Običajno vode v pipah zmanjka po vnaprej določenem urniku, v večini krajev pa je oskrba popolnoma prekinjena čez noč.

Turisti s številnimi vprašanji

Na spletnem turističnem vodniku TripAvisor številni uporabniki iščejo informacije, kakšno je stanje na Siciliji. Vprašanja dobivajo tudi v hotelih.

“Upravičeno nas prosijo za zagotovila, preden pridejo, vendar ne vemo, kaj naj jim odgovorimo,” je za CNN povedal lastnik hotela Le Cinque Novelle Giovanni Lopez.

“Razmere hitro vplivajo na celoten sektor turističnih nastanitev, kar lahko ima resne gospodarske posledice, saj je turizem sektor, na katerega se v tem delu Sicilije zanašajo skoraj vsi.”

V enem od hotelov v središču Agrigenta so na primer na umivalnike in tuše namestili posebne filtre, s katerimi poskušajo prihraniti kar se da največ vode.

Italijanska ministrica za turizem Diane Santanchè je sicer aprila dejala, da mora začeti Sicilija razmišljati, kako bi turistično sezono podaljšala oziroma razvlekla na več mesecev in bi se tako posledično izognila močnemu navalu turistov v poletnih mesecih.

Letos suša, lani požari

Poletja na Siciliji postajajo za mnoge neznosna. Lani so na primer največji italijanski otok prizadeli hudi gozdni požari, zato so morali turiste tudi evakuirati, letos pa imajo težave s pomanjkanjem vode.

Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, segrevajo Evropo hitreje kot katero koli drugo celino, Sicilija pa je v središču teh sprememb – lanskega avgusta je v mestu Sirakuze padel evropski temperaturni rekord, ko se je živo srebro povzpelo na 48,8 stopnje Celzija.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za varstvo okolja in raziskave (ISPRA) je pozimi na otoku padlo manj kot četrtina običajnega dežja, zaradi česar je približno 20 odstotkov podzemnih vodnjakov v stanju “pomanjkanja vode”. Februarja je regionalna vlada razglasila “krizno stanje in izredne razmere glede vode” za namakanje in pitje v Agrigentu in štirih drugih pokrajinah, ki bodo trajale vsaj do konca leta.

Pomanjkanje vode na Siciliji
Številni lastniki hotelov na Siciliji si prevoz cistern z vodo organizirajo sami (Foto: PROFIMEDIA)

“Otok je prepuščen samemu sebi”

Lastnik restavracije Caico Trattoria e Cantina v Agrigentu Marco Maccarrone pravi, da je otok prepuščen samemu sebi.

“Pred nami je poletna sezona in zaskrbljeni smo. Nihče nam ni ponudil alternativnih rešitev za cisterne z vodo, ki jih plačujemo sami,” je povedal za CNN. “To lahko uniči edini vir, ki ga imamo: turizem.”

Maccarrone že 20 let živi v starem središču Agrigenta in se pritožuje, da je pretok vode zelo počasen. “V pol ure ne moremo napolniti niti enega lonca,” je dejal.

Ob tem morajo imeti hoteli tudi določeno količino rezervne vode, ki jo kupujejo na celini. Največ težav pri tem imajo manjši družinski hoteli, ki nimajo možnosti, da bi vodo v cisternah hranili na svojih zemljiščih. Predvsem tisti, ki so v mestnem središču.

Pogovori o prenovi vodovodnega sistema so se na Siciliji začeli že leta 2011, vendar večjega napredka še ni bilo. “Današnji problem je posledica neuspešne politike upravljanja voda, ki traja že 20 let,” je prepričan vodja združenja hotelov v Agrigentu Francesco Picarella.

Prihodnje leto mesto kulture

“Hoteli, ki imajo lastne rezerve, to nekako kompenzirajo, manjši v zgodovinskem središču pa so v izjemnih težavah.”

Picarella pravi, da rezervoarji presihajo zaradi pomanjkanja dežja, pa tudi zaradi puščanja.

Agrigento bo sicer prihodnje leto nosil naziv italijanska prestolnica kulture, kar bo privabilo še več turistov. Za prihodnje leto ponudnikom nastanitev in prenočišč napovedujejo zlato leto. “Namesto tega lahko govorice o vodni krizi pokvarijo sezono,” se boji Picarella.

Velike težave zaradi pomanjkanja vode pa imajo tudi kmetje. Številni ribniki so se spremenili v blato, saj so izgubili večino vode. Mnogi kmetje, ki imajo črede ovc, so tako pred težko izbiro: opustiti rejo ali pa jim bodo koze umrle zaradi lakote in dehidracije.

Pomanjkanje vode na Siciliji
Jezero Pergusa se je že febraurja skoraj povsem izsušilo (Foto: PROFIMEDIA)

S pomanjkanjem vode se ubadajo tudi pridelovalci citrusov. V rezervoarjih, ki se uporabljajo za namakanje v okolici Etne, kjer rastejo pomaranče, je zdaj približno pol manj vode kot običajno. Če poleti ne bo dežja, se bo količina vode zmanjšala na približno 25 odstotkov, navaja observatorij za vodne vire. Regionalni predsednik Sicilije Renato Schifani je dejal, da je škoda v kmetijstvu že presegla milijardo evrov. Pri tem ni upoštevan turizem.

In rešitve? Te so zapletene, saj je Sicilija otok. Trije obrati za razsoljevanje, ki bi lahko očistili sicilijansko morsko vodo in bi jo nato uporabili za pitje, sanitarne namene ali namakanje, so zaprti že več kot deset let, še piše CNN. Njihova ponovna vzpostavitev ali vrtanje novih vrtin bi trajalo kar nekaj časa.