Dogajanje na hrvaškem nepremičninskem trgu: kako se gibljejo cene

featured image

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem še naprej vztrajno rastejo. V začetku leta so poskočile skoraj za deset odstotkov.

5. julija, 2024 12.17

Cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani poskočile za 9,1 odstotka, kažejo podatki hrvaškega statističnega urada. Na četrtletni ravni so se v povprečju zvišale za 1,7 odstotka. Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v medletni primerjavi podražile bolj kot nove.

Po navedbah STA so bile nove stanovanjske nepremičnine na Hrvaškem v prvem letošnjem trimesečju medletno dražje za 6,2 odstotka. V primerjavi z zadnjim četrtletjem lanskega leta so se cene zvišale povprečno za 3,3 odstotka.

Rabljene stanovanjske nepremičnine so se v prvem trimesečju na letni ravni podražile za 9,5 odstotka, na četrtletni ravni pa za 1,4 odstotka.

Najmanj so se podražile nepremičnine v glavnem mestu

Še najmanjšo rast cen so v prvem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi dosegle stanovanjske nepremičnine v Zagrebu, kjer so se podražile za 8,8 odstotka. Sledi jadranska obala z 8,9-odstotno podražitvijo, v preostalih delih države pa so bile stanovanjske nepremičnine dražje za 10,8 odstotka.

V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem so se stanovanjski objekti v Zagrebu podražili za 1,8 odstotka, na jadranski obali za 1,4 odstotka, drugod pa za 2,2 odstotka, še poroča STA.

Rast cen stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem je bila sicer višja kot v Sloveniji. Spomnimo, pri nas so se nepremičnine v prvem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi podražile za 1,2 odstotka, medletno pa za 6,3 odstotka.

Nepremičnine v hrvaškem obmorskem mestu
Rast cen stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem je bila višja kot v Sloveniji (Foto: Alen Milavec/BOBO)

Kakšne so cene po Evropi

Podatke o cenah stanovanjskih nepremičnin za prvo letošnje četrtletje je objavil tudi evropski statistični urad Eurostat. Podatki, ki jih povzema STA, kažejo, da so bile cene stanovanjskih nepremičnih v območju evra za 0,4 odstotka nižje, kot v enakem obdobju leta 2023, V EU so bile višje za 1,3 odstotka.

Med članicami, za katere je imel Eurostat podatke, so se stanovanjske nepremičnine v medletni primerjavi najbolj pocenile v Luksemburgu (10,9 odstotka), Nemčiji (5,7 odstotka) in v Franciji (4,8 odstotka). Najbolj so se medtem dvignile na Poljskem (18 odstotkov), v Bolgariji (16 odstotkov) in Litvi (9,9 odstotka).

Na četrtletni ravni so cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom padle za 0,1 odstotka, v EU pa so zrasle za 0,4 odstotka.

V četrtletni primerjavi so se cene najbolj znižale na Danskem (-2,5 odstotka), v Franciji (-2,1 odstotka) ter na Slovaškem (-1,7 odstotka). Najbolj pa so se zvišale v Bolgariji (+7,1 odstotka), na Madžarskem (+5,1 odstotka) in na Poljskem (+4,3 odstotka).