Na prodaj londonski dom Freddieja Mercuryja, kakšna je cena

featured image

Mercuryjeva dolgoletna prijateljica Mary Austin prodaja hišo v prestižni četrti britanske prestolnice Kensington, v kateri je živel in umrl pevec skupine Queen.

4. marca, 2024 05.10

V Londonu je na prodaj hiša Garden Lodge, ki je bila nekdaj dom pevca skupine Queen Freddieja Mercuryja. Neogregorijanski dvorec iz zgodnjega 20. stoletja se prodaja za 30 milijonov funtov (35 milijonov evrov), piše Bloomberg.

Garden Lodge je del prestižne soseske Kensington. Ima osem spalnic, eden od dveh dnevnih prostorov pa se imenuje japonska soba. V njej je Mercury rad ustvarjal. Soba se odpira na vrt, ki je prav tako zasnovan v japonskem slogu, z magnolijami, leseno pergolo in ribnikom. Vrt je ograjen z 2,5-metrskim zidom, kar stanovalcu nudi zatišje pred živahnimi londonskimi ulicami.

Hišo prodaja lastnica Mary Austin, Freddiejeva dolgoletna prijateljica. Njej je Mercury, ki je leta 1991 umrl zaradi aidsa, zapustil polovico premoženja, vključno s hišo. Mercuryja je spremljala, ko si je leta 1980 prvič ogledal hišo – in jo še isti dan kupil.

“V resnici je bila hiša moja samo v imenu,” je Austin dejala za Bloomberg. “V hiši sem delala z njim in zanj in vedno bo njegova. To so bile njegove sanje, njegova vizija.”

Na dražbo tako kot drugo premoženje

Austin s prodajo sledi načrtu, ki se je začel izvajati z dražbo Mercuryjevih predmetov septembra lani. Najprej je namreč želela prodati lastnino, nato pa še hišo, v kateri je živela od pevčeve smrti. Odkar so se odselili njeni odrasli otroci, v njej 72-letna lastnica živi sama.

Dražba, ki jo je organizirala hiša Sotheby’s, je prinesla več kot 39 milijonov funtov (46 milijonov evrov). Poleg pohištva in umetnin, ki so krasili Mercuryjevo domovanje, so za 1,7 milijona funtov (dva milijona evrov) prodali tudi klavir Yamaha G2 Baby Grand, na katerem je Mercury napisal slavno Bohemsko rapsodijo.

Klavir Yamaha G2 Baby Grand Freddieja Mercuryja
Klavir Yamaha G2 Baby Grand, na katerem je Freddie Mercury napisal Bohemsko rapsodijo, se je na dražbi prodal za 1,7 milijona funtov (Foto: PROFIMEDIA)

Hiša za kreativce

Posestvo je bilo zgrajeno na prelomu 20. stoletja kot kombinirani dom in studio za slikarja Cecila Rea in kiparko Constance Halford. Med drugimi lastniki sta bila Peter Wilson, nekdanji predsednik dražbene hiše Sotheby’s, in operativec britanske obveščevalne službe, ki je postal trgovec z umetninami, Tomás Harris.

Mercury je Garden Lodge kupil od družine Hoare, ki ima v lasti najstarejšo zasebno banko v Združenem kraljestvu.

Austin si želi, da bi tudi v prihodnje hišo naseljevali umetniki oziroma kreativci. “Morda obstaja kupec s podobnim načinom delovanja kot Freddie,” je dejala.

Zaželena je že sama lokacija nepremičnine. Kensington je za Mayfairom londonska četrt z največ prodanimi nepremičninami nad 10 milijoni funtov, po podatkih nepremičninske družbe Knight Frank, ki prodaja Garden Lodge. Po podatkih nepremičninskega portala Rightmove je bila povprečna prodajna cena samostojne hiše v Kensingtonu v zadnjem letu približno 18 milijonov funtov.

Freddie Mercury in Mary Austin
Freddie Mercury in Mary Austin na 38. rojstnem dnevu pevca (Foto: PROFIMEDIA)