Družbeno omrežje Reddit v partnerstvo z razvijalcem ChatGPT

Tehnologija Jan Artiček 17. maja, 2024 13.43
featured image

V okviru sodelovanja bo Reddit delil uporabniške podatke z OpenAI, ta pa bo družbenemu omrežju omogočil uporabo funkcij umetne inteligence.

17. maja, 2024 13.43

Družbeno omrežje Reddit, ki je marca letos vstopilo na borzo v New Yorku, je sklenilo partnerstvo s podjetjem OpenAI, razvijalcem klepetalnika ChatGPT. Delnica Reddita je po novici poskočila.

Sodelovanje bo vzajemno. Reddit bo z OpenAI delil svoje uporabniške podatke, s katerimi bo tehnološko podjetje iz San Francisca lahko urilo svoje modele generativne umetne inteligence. “To bo orodjem za umetno inteligenco OpenAI omogočilo boljše razumevanje in predstavitev Redditovih vsebin, zlasti o nedavnih temah,” so pri Redditu zapisali v sporočilu za javnost.

Po drugi strani bo Reddit lahko uporabil OpenAI umetno inteligenco za izboljšanje svoje uporabniške izkušnje, OpenAI pa bo postal tudi Redditov oglaševalski partner. Podjetji nista razkrili finančnih podrobnosti posla, je pa OpenAI dejal, da je njegov glavni izvršni direktor Sam Altman delničar Reddita. Sklenitev partnerstva je tako vodil direktor operacij Brad Lightcap, potrdila pa uprava.

“Reddit je postal eden največjih internetnih odprtih arhivov pristnih, relevantnih in vedno posodobljenih človeških pogovorov o vsem mogočem. Vključitev v ChatGPT podpira našo vero v povezan internet, pomaga ljudem najti več tega, kar iščejo, in pomaga novemu občinstvu najti skupnost na Redditu,” je komentiral glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman.

Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman
Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman (Foto: PROFIMEDIA)

Strategija se obrestuje

Za Redditom je uspešno prvo četrtletje. S prvimi poslovnimi rezultati od vstopa na borzo so v začetku maja presenetili vlagatelje, saj se podjetju že obrestuje strategija povečevanja oglaševalskih prihodkov in licenciranja podatkov razvijalcem umetne inteligence.

Družbeno omrežje, ki od ustanovitve leta 2005 posluje z izgubo, je v četrtletju ustvarilo 243 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 48 odstotkov več kot leto prej. Zaradi izvedbe prve javne ponudbe delnic (IPO) je izguba presegala pol milijarde dolarjev, a je Reddit prvič doslej ustvaril dobiček pred davki, obrestmi in amortizacijo (EBITDA). Ta je znašal 10 milijard dolarjev, po 50-milijonski izgubi pred letom dni.

Nekdanji šef OpenAI Sam Altman
Šef OpenAI Sam Altman je bil v času Redditove prve javne ponudbe delnic največji delničar podjetja, leta 2014 ga je za kratek čas tudi vodil. (Foto: PROFIMEDIA)

Reddit je januarja sklenil licenčno pogodbo za uporabniške podatke z Googlom, ki prav tako razvija svoje modele umetne inteligence. V prvem četrtletju 2024 je Reddit z licenciranjem podatkov ustvaril 20 milijonov dolarjev.

Po drugi strani tudi OpenAI sklepa vse več partnerstev z medijskimi hišami za uporabo njihovih podatkov pri urjenju velikih jezikovnih modelov, na katerih temelji generativna umetna inteligenca. Aprila so takšen dogovor sklenili s Financial Times, ta mesec pa še z ameriško medijsko hišo Dotdash Meredith.

Delnica Reddita, ki je v rednem trgovanju v četrtek izgubila dobrih pet odstotkov vrednosti, je po zaprtju ameriških borz in objavi novice poskočila za 11 odstotkov, na slabih 63 dolarjev za delnico. Od prve kotacije je delnica pridobila 66 odstotkov.