Zdaj je tudi uradno: Hrvati prevzemajo še eno slovensko živilsko podjetje

Posel Aljoša Črnko 20. maja, 2024 13.20 > 20. maja, 2024 13.24
featured image

Mesna industrija Braća Pivac prevzema Celjske mesnine. Hrvati so prodajno pogodbo že podpisali in čakajo na soglasje pristojnih organov.

20. maja, 2024 13.20 > 20. maja, 2024 13.24

V Celjskih mesninah so potrdili neuradne informacije, da na Štajersko prihaja nov strateški partner. Kot smo na Forbes Slovenija že napovedali, v lastništvo Celjskih mesnin vstopa hrvaška Mesna industrija Braća Pivac.

Kolikšen delež prevzemajo in kakšna je vrednost posla, v Sloveniji uradno ne navajajo. A v sporočilu za javnost Braća Pivac je navedeno, da so slednji pridobili večinski delež celovške družbe CM Invest, ki od leta 2017 obvladuje Celjske mesnine.

Kot je znano, je bil v CM Invest doslej s 40-odstotnim deležem Danilo Dujović prek MIF Investa. Večinski, 60-odstotni lastnik je bil prek Amur Inženiringa direktor Izidor Krivec, ki bo družbo vodil še naprej.

Prejšnji teden se je sicer neuradno omenjalo, da naj bi Hrvati prevzeli le delež Dujovića.

“V mesni industriji v Sloveniji in širši regiji poteka povezovanje”

Krivec je prihod strateškega partnerja v sporočilu za javnost opisal kot dobro novico za podjetje, zaposlene, dobavitelje in za potrošnika.

“V mesni industriji v Sloveniji in širši regiji poteka povezovanje. Trg je vedno bolj odprt. Podjetja, ki imajo več milijard prometa, direktno vstopajo tudi na naše police. Zato bo to partnerstvo obojestransko koristno, saj bo omogočilo nadaljnjo rast Celjskih mesnin in tudi nove skupine, ki bo največja in najuspešnejša na področju rdečega mesa v regiji. Močne blagovne znamke, deljenje izkušenj in večja kapitalska moč, ki bo omogočala nadaljnja vlaganja v razvoj, so prednosti in priložnosti za nadaljnjo skupno pot,“ je dejal.

Direktor in večinski lastnik Celjskih mesnin Izidor Krivec
Izidor Krivec ostaja direktor in večinski lastnik Celjskih mesnin. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

O svojem podjetju je povedal, da so že zdaj največji odkupovalec živine in predelovalec rdečega mesa v Sloveniji. Tako naj bi ostalo tudi v prihodnje.

Da gre za logično povezovanje podjetij, je poudaril tudi Neven Pivac, predsednik uprave MI Braća Pivac. “Celjske mesnine smo prepoznali kot družbo z velikim potencialom. Poleg zagotavljanja še boljše likvidnosti se bomo z vstopom v lastniško strukturo, z vlaganji in celovitim izboljšanjem poslovanja osredotočali na ustvarjanje pogojev za njen nadaljnji še uspešnejši razvoj.”

Zaradi optimizacije proizvodnega procesa in boljše distribucije nameravajo v MI Braća Pivac del svoje proizvodnje združiti v Celju. V skupini Pivac imajo sicer, tako kot v Celjskih mesninah, izdelke, ki so zaščiteni z geografsko označbo na ravni Evropske unije. Primer tega je dalmatinski pršut, dalmatinska panceta in pečenica ter medžimursko meso iz tiblice.

Kaj prevzemajo Hrvati

V celjskem podjetju so novega partnerja opisali kot “cenjenega na domačem in na mednarodnem trgu”. Mesna industrija Braća Pivac ima lastne obrate za proizvodnjo in predelavo mesa na Hrvaškem.

Podjetje je nastalo leta 1952 v Vrgorcu v Splitsko-dalmatinski županiji. So del skupine Pivac, ki je v družinski lasti. V tej sta še družbi PKK Karlovačka mesna industrija in Mesna industrija Vajda. MI Braća Pivac je tudi lastnik konditorskega podjetja Kraš. Z več kot petodstotnim lastniškim deležem spada med največje posamične lastnike Podravke.

Hrvati bodo prevzeli nekatere poslovne segmente Celjskih mesnin. Med temi so družba Celjske mesnine Z’dežele z obrati za proizvodnjo in predelavo mesa ter drugih trajnih in poltrajnih izdelkov, Pršutarna S’ Krasa in Celjske mesnine – Storitve, ki se ukvarja z isto dejavnostjo in zaposluje invalide. Predmet prodaje niso Radgonske gorice, ki bodo v izključni lasti Izidorja Krivca.

Prodajna pogodba je s podjetjem CM Invest, ki je lastnik Celjskih mesnin, je že podpisana in bo začela veljati po soglasju pristojnih organov.