Kitajski spletni trgovec vse bližje vstopu na londonsko borzo

Posel Forbes Slovenija 3. junija, 2024 14.54
featured image

Kitajska spletna trgovina z modo Shein bi že ta teden lahko pripravila prospekt prve javne ponudbe delnic na londonski borzi, ki bi ga poslala v odobritev regulatorju.

3. junija, 2024 14.54

Spletni modni velikan Shein se po neuspehu v ZDA, kjer so regulatorji in odločevalci kitajskemu ponudniku otežili kotacijo, dogovarja za splavitev na londonski borzi. A tudi na Otoku je slišati pomisleke.

Shein bo predvidoma ta mesec, lahko pa že v tem tednu, oddal zaupen prospekt svoje načrtovane prve javne ponudbe delnic (IPO) pri britanskem regulatorju Financial Conduct Authority (FCA), je v nedeljo prvi poročal Sky News.

Po navedbah medija naj bi IPO ovrednotil podjetje na okrog 50 milijard funtov (59 milijard evrov). V zadnjem krogu financiranja lani je bila tržna vrednost Sheina ocenjena na 66 milijard dolarjev (61 milijard evrov).

Shein se za kotacijo v Združenem kraljestvu zanima od začetka letošnjega leta. S svetovalci na Otoku so pogovori stekli po tem, ko je poskus kotacije v ZDA naletel na regulatorne ovire in nasprotovanje političnih odločevalcev. Ti so podjetju očitali slabe delovne prakse, tožbe tekmecev in izkoriščanje luknje v carinski zakonodaji.

Shein, denar, nakup, spletno nakupovanje, hitra moda
Zakonodajalci so do Sheina kritični, ker pomanjkljivo poroča o svojih dobavnih verigah (Foto: PROFIMEDIA)

Kritike

Kot poroča Reuters, je več višjih odločevalcev v Združenem kraljestvu sprožilo vprašanja o tem, ali je Shein primeren za kotacijo v Londonu in zahtevali več vpogleda v dobavne verige podjetja. Kot ameriški kolegi Sheinu očitajo slabe delovne pogoje in pomanjkljivo poročanje.

“Nobeno podjetje, ki uporablja sodobno suženjstvo, ne bi smelo biti uvrščeno na londonsko borzo. Če ne obravnavamo obtožb okoli Sheina, ne bi smeli podpreti njihove prijave,” je dejala laburistka Sarah Champion, ki predseduje parlamentarnemu odboru za mednarodni razvoj. Shein je pod plazom kritik med drugim zaradi domnevne uporabe prisilnega dela v kitajski pokrajini Šinjang, kjer oblasti zatirajo lokalno skupnost Ujgurjev.

Shein je sporočil, da vlaga milijone dolarjev v izboljšanje upravljanja in skladnosti z zakoni. Izvršni predsednik Sheina Donald Tang se je februarja sestal z britanskim finančnim ministrom Jeremyjem Huntom, ki prihaja iz vrst konservativnih torijcev. Nedavno pa so se predstavniki podjetja sestali tudi z laburisti, ki se jim na prihajajočih volitvah obeta zmaga.

“Dvig naložb, produktivnosti in rasti je ena od nalog laburistične vlade za vlado,” je za Reuters dejal predstavnik stranke.

Priljubljeni kitajski spletni trgovec Shein
Shein bi bil lahko ob kotaciji vreden okrog 61 milijard evrov (Foto: PROFIMEDIA)

V interesu obeh

Kljub pomislekom odločevalcev je za IPO zainteresirana londonska borza. Ta v zadnjih letih – po izstopu Združenega kraljestva iz EU – vztrajno izgublja tržni delež pri prvih kotacijah.

Med nedavnimi porazi je bila odločitev britanskega proizvajalca čipov Arm, da IPO izvede v New Yorku namesto v Londonu.