Okrevanje letalstva: obeta se leto rekordov

Posel Forbes Slovenija 3. junija, 2024 11.53
featured image

Letalske družbe bodo v 2024 s pomočjo rekordnega prometa in prihodkov vknjižile za 30 milijard dolarjev čistega dobička.

3. junija, 2024 11.53

Letalske družbe bodo letos prepeljale skoraj pet milijard potnikov in ustvarile nekaj manj kot 1.000 milijard dolarjev prihodkov, je napovedalo Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA). V obeh primerih gre za novi rekordni vrednosti, poročilo združenja po francoski tiskovni agenciji AFP povzema STA.

Skupni prihodki letalskih družb naj bi letos znašali 996 milijard dolarjev. Rekordno visoki naj bi bili tudi skupni stroški letalskih družb, ki naj bi dosegli 936 milijard dolarjev.

Svetovne letalske družbe bodo po napovedih IATA letos skupno tako vknjižile za 30 milijard dolarjev čistega dobička, kar je 4,3 milijarde več kot od prejšnje napovedi.

Glede na nedavne velike izgube zaradi pandemije covida-19 predstavlja napovedani dobiček v višini 30 milijard dolarjev velik dosežek, je na letni skupščini združenja v Dubaju ocenil generalni direktor IATA Willie Walsh.

Letalo na Letališču Jožeta Pučnika
Na ljubljanskem letališču so v prvem četrtletju 2024 videli 28 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Pomanjkanje delov in delavcev

Kljub pričakovanjem o rekordnem številu potnikov in prihodkov pa so pred letalsko industrijo še nekateri izzivi, kot je pomanjkanje letalskih delov in delovne sile.

Izziv za letalsko industrijo predstavljajo tudi podnebne spremembe, zaradi katerih med drugim poplavlja letalske steze, poroča AFP. Tako je bilo pred šestimi tedni zaradi poplav zaprto dubajsko letališče, ki velja za najbolj prometno za mednarodne potnike na svetu.

Opozorila glede nevarnosti podnebnih sprememb za letalski promet so se zvrstila tudi po nedavnima incidentoma s turbulenco, v katerih je ena oseba med letom iz Londona v Singapur umrla, še poroča STA.