Sezona že na polnih obratih: koliko je tujih turistov in od kod prihajajo

Novice Forbes Slovenija 24. junija, 2024 14.06
featured image

Maja so v turističnih nastanitvenih obratih zabeležili več prihodov in prenočitev kot lani. Turističen obisk sicer raste tudi na petmesečni ravni.

24. junija, 2024 14.06

V prvih petih mesecih so v turističnih obratih našteli 1,9 milijona prihodkov, kar je 6,7 odstotka več kot v istem obdobju lani, poroča STA. Prenočitev je bilo 4,8 milijona oziroma 4,4 odstotka več kot v lanskih prvih petih mesecih.

Nekaj manj kot četrtino vseh prenočitev v maju so ustvarili domači turisti. Njihovih prihodov je bilo 125.778 oziroma 8,1 odstotka več kot maja lani. Prenočitev je bilo 333.638 oziroma 6,6 odstotka več. Največkrat so prenočili v občini Piran, sledili sta Izola in Brežice, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Koliko je tujih turistov in od kod prihajajo

Tujih turistov so maja v Sloveniji našteli 470.640, kar je 19,5 odstotka več kot pred letom. Število njihovih prenočitev se je ob tem povečalo za 17,5 odstotka na nekaj več kot milijon. Najpogosteje so izbrali občino Ljubljana. Sledili sta občini Piran in Bled.

Petino tujih prenočitev so v maju ustvarili turisti iz Nemčije. Sledili so turisti iz Avstrije, Italije, ZDA in Poljske.

V primerjavi z letom prej se je število prenočitev turistov iz vseh omenjenih držav povečalo, najbolj pa pri turistih iz Poljske (za 32 odstotkov). Ti so največkrat prenočili v Mestni občini Ljubljana, piše STA.

Domači turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah, tuji pa v gorskih, še ugotavljajo statistiki. Najpogostejša izbira domačih turistov med zdraviliškimi občinami je bila občina Brežice, tujih pa med gorskimi občina Bled.

Najvišjo rast vknjižila ljubljanska občina

V primerjavi z lanskim majem se je število turističnih prenočitev v vseh vrstah turističnih občin povečalo. Najvišjo rast je bilo opaziti v občini Ljubljana, namreč 27-odstotno, kjer so dve tretjini prenočitev našteli v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih.

Podatki Sursa kažejo, da so razmerja podobna tudi v petmesečni primerjavi. Tuji turisti so ustvarili približno dve tretjini vseh prenočitev, zabeleženih med januarjem in majem letos, med njimi pa je bilo največ turistov iz Nemčije, ki so jim sledili turisti iz Italije in Avstrije.

Državni statistiki so sporočili tudi, da se je na vsaj eno zasebno potovanje v prvem letošnjem četrtletju odpravilo 29 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Opravili so 1,2 milijona zasebnih potovanj in ustvarili skoraj štiri milijone prenočitev. Polovico zasebnih potovanj so opravili v Sloveniji, med tujimi destinacijami je bila ciljna država najpogosteje Hrvaška.