Prenova mariborske pekarne: Žito vložilo devet milijonov evrov

Novice Marko Rabuza 10. julija, 2024 15.02 > 10. julija, 2024 15.10
featured image

V Mariboru so zagnali prenovljeno Žitovo pekarno, v katero je lastnica Podravka vložila devet milijonov evrov. S posodobitvijo so na poti, da postanejo največji pekarski obrat v Sloveniji.

10. julija, 2024 15.02 > 10. julija, 2024 15.10

Naložba, ki med drugim zajema novo peč za pekovsko pecivo in vzhajalno komoro, zamrzovalne tunele ter kotlovnico in strojnico za kompresorsko postajo, podjetju po besedah prvega moža Žita Tomislava Bujanovića omogoča veliko novosti pri peki pekovskega peciva, kruha in pripravi slaščic ter pripravo bistveno večjih količin pekovskega peciva na uro, piše STA.

“S posodobitvijo Žitove pekarne Maribor bomo povečali proizvodne zmogljivosti kruha in peciva za trideset odstotkov ter podvojili zmogljivost peke. S tem gremo po poti, da postanemo največja sodobna pekarna v Sloveniji. Novosti predstavljajo pomemben korak k avtomatizaciji proizvodnje in boljši kontroli kakovosti proizvodnje pekovskega peciva, kruha in sladic. Vse to prinaša številne pozitivne učinke, tako za podjetje in za zaposlene kot tudi za naše potrošnike in kupce,” je po poročanju Forbesa Hrvaška ob odprtju povedal Bujanović.

V celotnem ciklu, od začetka leta 2022 do konca leta 2024, bodo naložbe hrvaške skupine Podravke v Žito znašale več kot 26 milijonov evrov, so sporočili iz Podravke.

Skupina Žito skupaj zaposluje okoli 1.000 ljudi, samo v Mariboru 230.

Današnjega odprtja se je udeležila tudi predsednica uprave Podravke Martina Dalić, nekdanja hrvaška ministrica za gospodarstvo, ki je povedala, da Žito predstavlja srce pekarske dejavnosti znotraj te velike hrvaške živilske skupine.

“V zadnjih treh letih in pol smo v Žitu opravili številne spremembe in investicije, s čimer smo podjetje preobrazili v moderno in učinkovito pekarsko podjetje. Danes odprta naložba predstavlja zadnji korak v transformaciji mariborske pekarne, saj želimo okrepiti svoj dominantni položaj na slovenskem trgu, hkrati pa postati relevanten pek na hrvaškem trgu ter v drugih sosednjih državah,” je dejala Dalić.

Več kot polovico izvozijo

Ob tem je dodala, da Žito že zdaj izvozi več kot polovico svoje proizvodnje. Med pomembnejšimi tujimi trgi so Hrvaška, Italija, Avstrija in še nekatere zahodnoevropske države, kamor izvažajo ne le kruh, ampak tudi slaščičarske proizvode.

Med gosti slovesnega odprtja je bil tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je dejal, da ga še posebej veseli, ker so se pomembna vlaganja zgodila v Mariboru. S tem bodo namreč zaposleni v drugem največjem slovenskem mestu imeli lepšo perspektivo, v prihodnje morda tudi boljši zaslužek.

“Vsaka investicija, s katero lastniki dvigujejo konkurenčnost, je dobra tako za podjetje kot za zaposlene, ne nazadnje pa tudi za državo. Če bo treba, bo država lahko Žitu tudi pomagala pri morebitnih naslednjih investicijah,” je po poročanju STA še dejal Han.

Pekarna Žito Han
Na odprtju mariborske pekarne je bil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han (drugi z leve) (Foto: arhiv Žito / Podravka)

Ob podpori Podravke začeli nov investicijski cikel

Žito je ob podpori skupine Podravka začel nov investicijski cikel. Ob prenovljeni mariborski pekarni krepijo položaj na trgu kruha in pekovskega peciva v segmentu dopeke še v vrhniški pekarni, medtem ko je pekarna na Viču v Ljubljani namenjena proizvodnji svežih pekovskih izdelkov, pekarna v Lescah pa je specializirana za proizvodnjo manjših nišnih izdelkov.

“S tako razvejano organizacijo poslovanja vsak dan oskrbujemo več kot 1.800 odjemnih mest po vsej Sloveniji, s širokim portfeljem in prepoznavnimi blagovnimi znamkami pa utrjujemo svojo pozicijo med vodilnimi slovenskimi podjetji v prehrambni panogi,” je še pojasnil Bujanović.