Uradno: Sportina v prisilno poravnavo

Posel Marko Rabuza 10. julija, 2024 14.09
featured image

Na predlog dveh upnikov je danes okrožno sodišče v Kranju začelo postopek prisilne poravnave trgovca z oblačili Sportina, ki v zadnjih letih posluje z izgubo, poročajo Finance.

10. julija, 2024 14.09

Po poročanju Financ se je začela prisilna poravnava slovenskega dela Sportine.

Prisilno poravnavo sta predlagali družbi E-Solventa in B-Solventa, ki imata skupno 22,5-odstotni delež v obveznostih do podjetja. Obe podjetji se ukvarjata z odkupom terjatev.

Sportina naj bi po prisilni poravnavi ohranila 14 trgovin in bižuterijo Parfois, medtem ko naj bi banke, dobavitelji in najemodajalci morali privoliti v visok odpis dolgov.

Skupina je bila pred stečajem že leta 2022, ko sta družbo od Bachtiarja Bajrovića za en evro prevzela sklad Alfi (75,1-odstotnega deleža) in družba Fashion (25-odstotni delež). Takrat sta upnika pretvorila 16 milijonov evrov dolgov v kapital. Januarja sta nova lastnika napovedala, da iščeta kupca za podjetje iz Lesc.

Slovenski del bo šel v prisilno poravnavo, balkanski del družbe pa naj bi Sportina prodala.

Milijonska izguba v zadnjih dveh letih

Sportina Bled naj bi v Sloveniji v zadnjem četrtletju lanskega leta poslovala dobro, a je vseeno leto 2023 zaključila v rdečih številkah.

Skupina je v 2022 ob 60-milijonskih prihodkih ustvarila osem milijonov evrov čiste izgube, lani pa – kot pišejo Finance – ob podobni prodaji petmilijonsko izgubo. To ustvarja predvsem slovenski del mreže, zato Sportina zdaj zapira trgovine XYZ s premijskimi oblačili.

V najboljših časih je imela Sportina več kot 300 trgovin po Balkanu, njen takratni lastnik Bajrović pa je bil eden najbogatejših Slovencev. Leta 2010 je končal na 13. mestu lestvice revije Manager, ki je njegovo premoženje ocenila na 50,8 milijona evrov.