Pomanjkanje kadra v že skoraj vseh poklicih

Novice Forbes Slovenija 23. maja, 2024 15.36
featured image

Povpraševanje po delovni sili še naprej presega ponudbo, zato se morajo delodajalci vedno bolj truditi, da pridobijo kadre. Samo Lek išče 500 ljudi.

23. maja, 2024 15.36

Na Kariernem sejmu MojeDelo.com predstavljajo okoli tisoč delovnih priložnosti. Delodajalci iščejo različne profile kandidatov, kot je povedal Rok Pajk iz agencije Kariera, je dandanes praktično vsak poklic iskan, poroča STA. “Premoč je na strani kandidatov, na voljo imajo veliko možnosti in delodajalci se morajo močno potruditi, da jih pritegnejo,” je dodala Nika Rakonjac iz družbe Styria digital marketplaces.

Član uprave Leka Simon Rečnik je dejal, da sta boj za kadre in bitka za talente globalno vseprisotna, konkurenca med delodajalci pa stalno narašča: “Tudi najbolj propulzivne industrijske panoge niso iz tega izvzete. Zato moramo graditi ekosistem med gospodarstvom ter pedagoškim, raziskovalnim in inovacijskim delom družbe in povezati naše sile.”

lek
V farmacevtski družbi Lek iščejo 500 ljudi. (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Ob tem je spomnil, da Lek v prizadevanjih za pridobitev ustreznih kadrov med drugim sodeluje pri snovanju študijskih programov, mladim omogoča štipendije in mednarodne prakse ter prireja različne dogodke. Za nov center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki ga gradijo, bodo do konca leta 2026 razpisali okoli 300 novih delovnih mest.

Višina plače ni več ključna

Direktor Orodjarstva Gorjak in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak je na dogodku poudaril pomen osnovnih poklicev, kot so zidarji, vodovodni inštalaterji in keramičarji. “V družbi ne smemo zaničevati takšnih poklicev. Brez njih ne gre, zato je treba mlade nagovarjati k izbiri teh poklicev,” je dejal in izrazil željo po večjih prizadevanjih države v tej smeri. “O tem se pogovarjamo že več deset let. Zamudili smo že veliko priložnosti, stanje pa je vedno hujše,” je dodal.

Tako v obrtni zbornici kot v njegovem podjetju opažajo, da višina plače za delavce ni več bistvenega pomena, ampak jim morajo delodajalci ponuditi tudi druge stvari. “Iskalcem zaposlitve so danes ključnega pomena odnosi, urniki, možnost usklajevanja službenega in delovnega časa, možnost dela od doma, v Ljubljani je na primer zelo pomembno, ali ima delavec zagotovljeno parkirno mesto,” je razložil Rok Pajk iz agencije Kariera.

Kadri odhajajo v sosednje regije in države

Podobno ugotavljajo na mariborskem zavodu za zaposlovanje, kjer se še vedno soočajo tudi z odlivom kadra v sosednjo Avstrijo. Po besedah direktorja območne službe zavoda Bernarda Memona ocenjujejo, da na avstrijskem Štajerskem dela okoli 15.000 Slovencev, na avstrijskem Koroškem pa okoli 5.000, večinoma v avtomobilski industriji in storitvenih dejavnostih. “A težava naše regije ni samo Avstrija, ampak je velik izziv tudi to, kako zadržati kadre, ki odhajajo v osrednjo Slovenijo in savinjsko-šaleško regijo,” je dodal.

Septembra malenkost višja brezposelnost kot mesec prej
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor poudarjajo pomen osnovnih poklicev. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Od januarja do konca aprila letos so podjetja na območju tega zavoda, kjer je v evidenci približno 6.100 brezposelnih oseb, objavila približno 5.300 prostih delovnih mest. Za prihodnje so napovedala še približno novih 4.000 zaposlitev. To po Memonovih besedah kaže, da bodo podjetja imela veliko težav z iskanjem novih sodelavcev, zato je treba na vseh področjih okrepiti aktivnosti za aktiviranje vsega razpoložljivega delovnega potenciala v regiji, še piše STA.