Letališče v Dubaju z rekordnim številom potnikov

Novice Forbes Slovenija 10. avgusta, 2024 12.11
featured image

Celoletni rekord mednarodnega letališča v Dubaju sega v leto 2018, ko je preko njega letelo kar 89,1 milijona potnikov.

10. avgusta, 2024 12.11

Dubajsko letališče Dubai International Airport, najprometnejše po številu mednarodnih potnikov na svetu, je v prvem polletju zabeležilo rekordnih 44,9 milijona potnikov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Optimistični so tudi glede preostanka leta, v katerem pričakujejo rekordno število potnikov tudi na letni ravni, poroča STA.

“Rekordno poslovanje v prvi polovici letošnjega leta poudarja strateški pomen letališča kot globalnega letalskega vozlišča,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob objavi podatkov v tem tednu dejal glavni izvršni direktor Dubai International Airport Paul Griffiths.

“Obeti za preostanek leta so zelo optimistični; smo na poti, da bomo z 91,8 milijona potnikov, koliko jih je napovedanih za leto 2024, podrli rekord po številu potnikov na leto,” je dodal.

Celoletni rekord drži leto 2018

Največ potnikov je prek letališča doslej potovalo v letu 2018, ko so jih našteli 89,1 milijona. Lani so zabeležili 86,9 milijona potnikov.

V prvem letošnjem polletju so rekordni rezultat dosegli kljub krizi na Bližnjem vzhodu, ki jo je sprožila vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas oktobra lani. Po Griffithsovih besedah je uspešno poslovanje posledica velikega povpraševanja na ključnih trgih, kot je Indija, ter postopno, a zanesljivo okrevanje trgov, kot je Kitajska.

Letališče Dubaj
Dubai International Airport (Foto: PROFIMEDIA)

Dubaj dal pospešek tudi drugim letališčem v emiratu

Rast letalskega prometa je Dubaj spodbudila k širitvi drugega mednarodnega letališča v emiratu, Al Maktoum International Airport. Kot so sporočili spomladi, so začeli z gradnjo novega terminala na tem letališču na obrobju Dubaja, ki bo po napovedih največji na svetu, stal pa bo 35 milijard dolarjev.

Ko bo terminal končan, bo lahko po napovedih oblasti prek letališča potovalo 260 milijonov potnikov. Prva faza širitve naj bi bila končana v 10 letih, letna zmogljivost pa naj bi bila 150 milijonov potnikov letno. To letališče naj bi nadomestilo sedanje glavno letališče, prek katerega lahko letno potuje 120 milijonov potnikov, zaradi lokacije na območju mesta pa se ne more več širiti, je poročala AFP.