Kmetje pozdravili predlog Boštjančiča o plačilih, ki jih prejema večina kmetij

Novice Forbes Slovenija 29. maja, 2024 15.43
featured image

Ministrstvo za finance je predlagalo, da se plačila za kmetovanje v težkih razmerah znova izvzamejo iz obdavčitve, kar so predstavniki kmetov pozdravili.

29. maja, 2024 15.43

Sindikat kmetov Slovenije in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) sta pozdravila neformalni predlog ministrstva za finance, da plačila OMD izvzame iz obdavčitve. Predsednik sindikata Anton Medved je poudaril, da je bila to ena bistvenih protestnih zahtev kmetov, zato verjame v nadaljnja usklajevanja glede drugih zahtev, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (plačila OMD) je deležnih dve tretjini slovenskih kmetij, ki kmetujejo v težkih razmerah, zato bi izvzem iz obdavčitve pripomogel k lažjemu kmetovanju, je v današnji izjavi za medije v Ljubljani dejal Medved.

Kot je pojasnil predsednik KGZS Roman Žveglič, so na ministrstvu za finance pri pripravi tega predloga sledili strokovnim argumentom, ki so jih predstavile kmetijske organizacije. “Plačila za težje pridelovalne pogoje veljajo za okoljska in podnebna plačila in se kot taka po evropski uredbi lahko izvzamejo iz obdavčitve,” je dejal.

Vlada je lani sprejela novelo zakona o dohodnini, ki je prinesla 50-odstotno obdavčitev plačil OMD. Zdaj je prisluhnila kmetom in predlaga, da bi bila omenjena plačila znova v celoti oproščena dohodnine.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije
Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije bo v nadaljnjih pogovorih z ministrstvom naslovila tudi obdavčitve in višine pragov za dopolnilne dejavnosti (Foto: BOBO)

Žveglič: Obdavčitev plačil bi vplivala tudi na druge prejemke

Na težje pridelovalnih območjih je 45.000 kmetij, od tega okoli 10.000 mladih kmetov, je navedel Žveglič. Dodal je, da kakršnokoli vštetje plačila OMD v dohodninsko osnovo ne bi vplivalo le na izračun dohodnine, temveč tudi na vse druge socialne prejemke (štipendije, malice …), zato pozdravljajo namero ministrstva in vlade.

“Menimo, da je to prvi korak k nadaljnjim usklajevanjem o preostalih zahtevah,” pa je podčrtal Medved.

Žveglič je sicer opozoril, da so izračuni, ki določajo višino plačil za težje pridelovalne pogoje, precej višji kot izplačana sredstva. “Če je plačilo ocenjeno na 100 evrov, so sredstva izplačana v višini 60 evrov, se pravi do največ 60 odstotkov kalkulacijskih stroškov,” je ponazoril.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je predlog ministrstva opisal kot prvi korak k nadaljnjim usklajevanjem (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Glede nadaljnjih pogovorov z ministrstvom za finance pa je predsednik KGZS izpostavil, da bi bilo treba v razpravo vključiti tudi obdavčitve in višine pragov za dopolnilne dejavnosti. “Gre za drugi del naših predlogov in prepričan sem, da se bomo tudi o tem resno pogovorili,” je dejal.

Plačila OMD morajo biti po evropski uredbi izplačana do 30. junija, če to ne bo tako, državo čaka kazen Evropske komisije. Medved je ob tem poudaril, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja zagotovila, da bodo do 20. junija odposlali vse odločbe in plačila do 30. junija tudi izplačali, še piše STA.