Gradnja stanovanj v začetku leta malce cenejša

Novice Forbes Slovenija 14. junija, 2024 12.16
featured image

Gradbeni stroški novih stanovanj, stroški dela pri njihovi gradnji in gradbenega materiala so nižji kot v predhodnem četrtletju, sporočajo z državnega statističnega urada (Surs).

14. junija, 2024 12.16

Stroški gradnje novih stanovanj so bili v prvem letošnjem četrtletju za 1,1 odstotka nižji kot v zadnjem četrtletju lani. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem pa so se zvišali za 3,7 odstotka, poročajo s Sursa.

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili po 11,3-odstotni rasti v prejšnjem četrtletju v letošnjem prvem četrtletju za 3,1 odstotka nižji. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so se prav tako zvišali, in sicer za 11,8 odstotka.

Ponovno so upadli tudi stroški gradbenega materiala, tokrat so bili za 0,3 odstotka nižji kot v zadnjem četrtletju lani. Znižali so se tudi v primerjavi s prvim lanskim četrtletjem, in sicer za 3,2 odstotka, še piše v poročilu.

Nižja tudi vrednost opravljenih gradbenih del

Vrednost opravljenih gradbenih del v aprilu je bila po podatkih statističnega urada za 2,7 odstotka nižja kot marca in za 5,2 odstotka nižja kot aprila lani.

gradbeništvo, gradbišče, delavci
V primerjavi z marcem se je aprila najbolj znižala vrednost gradbenih del pri stavbah (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na mesečni ravni so se znižale vrednosti vseh vrst gradbenih del, in sicer pri stavbah za 8,4 odstotka in pri gradbenih inženirskih objektih za 3,2 odstotka, vrednost specializiranih gradbenih del pa za 2,4 odstotka. Na letni ravni je bil padec pri gradbenih inženirskih objektih 7,8-odstoten, tako pri stavbah kot tudi pri specializiranih gradbenih delih pa 5,4-odstoten.

V prvem četrtletju so se v primerjavi z istim obdobjem lani znižale vrednosti vseh vrst gradbenih del, in sicer za 3,2 odstotka. Pri tem sta se znižali le vrednosti tovrstnih del na stavbah (za 5,7 odstotka) in gradbenih inženirskih objektih (za 4,6 odstotka), medtem ko je bila vrednost specializiranih gradbenih del višja za 0,4 odstotka.