Gradbene storitve so se v prvem četrtletju podražile

Novice Forbes Slovenija 19. junija, 2024 11.30
featured image

Cene storitev v gradbeništvu so bile v prvem četrtletju 2024 v povprečju 2,4 odstotka višje kot četrtletje prej, kažejo novi podatki državnega statističnega urada (Surs).

19. junija, 2024 11.30

Najbolj so se podražile storitve v dejavnosti specializiranih gradbenih del, in sicer za 3,4 odstotka. Storitve v dejavnosti gradnje stavb so se podražile za 0,7 odstotka, kar je najmanjša rast med kategorijami. Gradnja drugih inženirskih objektov se je podražila za 2,6 odstotka, poroča Surs.

Med specializiranimi gradbenimi deli so se najbolj podražile storitve v dejavnosti pripravljalna dela na gradbišču, ki so bile dražje za štiri odstotke. Najmanj, za 2,4 odstotka, so se podražila zaključna gradbena dela.

Gre za prvo Sursovo objavo podatkov o cenah storitev v gradbeništvu. Gibanje cen bo statistični urad spremljal na četrtletni ravni v treh navedenih kategorijah, torej z vidika gradbene dejavnosti, vrste objektov in vrste gradbenih del.

"Surs v okviru indeksa cen storitev pri proizvajalcih računa in objavlja indekse za vsa področja dejavnosti z izjemo gradbeništva, skladno z evropsko uredbo. Nova evropska uredba za področje poslovnih statistik predvideva razvoj samostojnega indeksa cen proizvajalcev v gradbeništvu, vendar le za gradnjo novih stanovanj," so pojasnili pri Sursu.

Celovite podatke o gibanju cen v gradbeništvu med drugim potrebujejo vlada, druge državne institucije in gospodarstvo, zato je Surs želel zajeti celotno področje gradbeništva, so še zapisali.