Preverili smo: je kaj zanimanja za subvencije za električna kolesa?

Zeleni prehod Andreja Lončar 19. junija, 2024 05.34
featured image

Borzen je v dveh tednih prejel 578 vlog za subvencijo za električno kolo in večino od pregledanih odobril. Prva izplačila napoveduje za avgust.

19. junija, 2024 05.34

“Do današnjega dne je bilo v aplikaciji oddanih 578 vlog za električna kolesa,” so nam dva tedna po odprtju razpisa za subvencioniranje električnih koles povedali na državnem Borzenu. Na vprašanje, ali jih zanimanje preseneča, so odgovorili, da je v skladu z njihovimi pričakovanji.

Kot smo pisali v članku Objavljen je razpis za subvencije električnih koles: koliko lahko dobite, so subvencije na voljo za električna kolesa, kupljena od 31. maja dalje. Za mestna in zložljiva kolesa lahko lastniki dobijo povrnjeno največ četrtino vrednosti kolesa oziroma največ 500 evrov, pri čemer cena kolesa ne sme presegati 2.500 evrov. Najvišja subvencija za tovorna kolesa je 30 odstotkov cene oziroma do tisoč evrov.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je za ta razpis v letošnjem letu namenilo dva milijona evrov. Če predpostavimo, da bo povprečna subvencija znašala 500 evrov, to zadostuje za štiri tisoč upravičencev. Subvencioniranje bo verjetno pospešilo prodajo električnih koles, ki zadnja leta že tako strmo raste – električno je vsako uvoženo prodano kolo.

Prva izplačila avgusta

Borzen, ki je lani od Eko sklada prevzel večino subvencij, vezanih na zeleni prehod (od sončnih elektrarn, hranilnikov, do e-koles), je spomladi napovedoval tudi hitrejšo obravnavo vlog. Zadnja leta je namreč ta potekala precej počasi; februarja letos je tako na Eko skladu še čakalo okoli deset tisoč lanskih vlog za sončne elektrarne.

Kot so nam povedali na Borzenu, so do vključno včeraj v obdelavi imeli 278 vlog za električna kolesa, torej približno polovico prejetih. Od tega so 235 kupcem električnih koles že odobrili subvencijo, ki v povprečju znaša okoli 450 evrov. Iz tega lahko sklepamo, da so prosilci za subvencije kupovali kolesa, ki stanejo 1.500 evrov ali več.

Na vprašanje, kdaj bo ta izplačana, pa so nam odgovorili, da se izplačilo skladno z zakonom o upravnem postopku “izvede v roku 60 dni od dokončnosti odločbe”. Prva izplačila tako načrtujejo za avgust.