Britanci ukrotili inflacijo tik pred volitvami

Novice Forbes Slovenija 19. junija, 2024 11.55
featured image

Inflacija v Združenem kraljestvu je maja upadla na ciljno raven dveh odstotkov, v začetku julija pa državo čakajo volitve.

19. junija, 2024 11.55

Združeno kraljestvo se je maja prvič po juliju 2021 vrnilo k ciljni inflaciji. Rast cen življenjskih potrebščin je bila namreč na letni ravni dvoodstotna, potem ko je bila mesec prej 2,3-odstotna, je objavil britanski statistični urad ONS (Office of National Statistics).

Na Otoku so zadnja tri leta imeli krepko rast cen življenjskih potrebščin, posledično je nastala huda kriza, odvil se je niz stavk. Inflacija je vrhunec dosegla oktobra 2022, ko se je v medletni primerjavi ustavila pri 11,1 odstotka, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Najnovejši podatki o inflaciji so dobra novica za britanske oblasti. V začetku julija bodo namreč parlamentarne volitve.

Prav tako gibanje cen skrbno spremljajo v britanski centralni banki Bank of England. Ta bo vnovič zasedala v četrtek, a stroka meni, da tokrat še ne bo spreminjala obstoječe denarne politike in da bo z rezi v obrestne mere počakala na čas po volitvah.

Britanski centralni bankirji so v boju zoper inflacijo izvedli številna zvišanja obrestnih mer. Ključna obrestna mera je trenutno najvišja – pri 5,25 odstotka – v zadnjih 16 letih, še piše STA.