Boeing po vrsti incidentov: “Naš poudarek ni na dobičku, ampak na varnosti”

Novice Forbes Slovenija 27. junija, 2024 21.27
featured image

Zatem ko je bil ameriški proizvajalec letal Boeing zaradi vrste incidentov primoran okrniti proizvodnjo letal 737 max, sedaj v podjetju zatrjujejo, da so že dosegli napredek pri nadzoru varnosti in kakovosti letal.

27. junija, 2024 21.27

“Proizvodnja na tekočih linijah se je upočasnila, saj se v Boeingu osredotočamo na nadzor kakovosti. Naš poudarek ni na dobičku, ampak na varnosti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedala vodja Boeingovega proizvodnega obrata na območju Seattla Katie Ringgold.

Potem ko je ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) po vrsti incidentov v zadnjih mesecih omejila mesečno proizvodnjo modelov letal 737 max na 38 na mesec, so pri Boeingu zaradi nadgradnje varnostnih operacij proizvodnjo znižali pod to raven, poročanje AFP povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Podatka o tem, koliko modelov 737 max trenutno izdelajo na mesec, v podjetju ne razkrivajo. “Številka se bo postopno povečevala in vrnila na 38 letal na mesec v prihodnjih nekaj mesecih,” je napovedala Ringgold.

Napredek bo viden v nekaj letih

Z rezultati na področju izvajanja načrta izboljšanja varnosti letal 737 max in izpolnjevanja novih meril je moralo podjetje konec maja seznaniti tudi ameriško zvezno upravo za letalstvo. Kot so povedali, so jih seznanili z dosegom določenega napredka, a v isti sapi opozorili, da bodo celotni učinki vidni v nekaj letih.

Poostren nadzor s strani FAA nad proizvodnjo letal 737 max je posledica januarskega incidenta z letalom 737 max 9 prevoznika Alaska Airlines, ki je moralo zasilno pristati, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati.

Pred tem incidentom je Boeing načrtoval povečanje proizvodnje modelov 737 max na 50 letal na mesec kot del strategije podjetja, da bi v letih 2025 in 2026 znova dosegli spodbudne finančne rezultate. Boeing je namreč prvo letošnje četrtletje končal s 343 milijonov dolarjev globoko izgubo, medtem ko je ta pred enim letom znašala 414 milijonov dolarjev.

Prihodki družbe so bili v prvih treh mesecih letos za 7,5 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani in so znašali 16,6 milijarde dolarjev, še piše STA.