Deja vu? Še en milijarder bi si s podmornico ogledal Titanik

featured image

Po lanski nesreči podmornice Titan, ki je zasebno skupino peljala na ogled potopljenega Titanika, se na podoben podvig pripravlja nov milijarder z drugim ponudnikom.

29. maja, 2024 13.20

Ameriški nepremičninski magnat Larry Connor skupaj z raziskovalcem morskih globin Patrickom Laheyjem načrtuje potop do Titanika s podmornico. Podoben podvig je lani terjal življenja petih ljudi, poroča BBC.

Milijarder iz Ohia in Lahey, ki je soustanovitelj podjetja Triton Submarines, se bosta v podmornici Triton 4000/2 Abyssal Explorer spustila na globino 3.800 metrov na severu Atlantskega oceana, kjer se nahaja razbitina Titanika. Točen datum ekspedicije še ni znan.

Podmornica se lahko varno spusti na globino štiri tisoč metrov, kar je razvidno tudi iz imena. Tiskovni predstavnik Connorjevega podjetja je dejal, da bo do potovanja prišlo le, če podmornica dobi vse potrebne certifikate pristojne pomorske organizacije.

Za par to sicer ni prvi podvig. Leta 2021 sta se v podmornici spustila v Marjanski jarek, kjer sta dosegla globeli Sirena Deep in Challenger Deep. Slednja je najgloblja znana točka morskega dna na svetu pri skoraj 11 kilometrih, medtem ko je Sirena Deep tretja najgloblja.

Podmornica Titan podjetja OceanGate
Podmornica Titan podjetja OceanGate je junija lani implodirala na poti do Titanika (Foto: PROFIMEDIA)

Tragična nesreča

Junija lani je na poti do razbitin Titanika implodirala podmornica Titan podjetja OceanGate. Na krovu so bili 61-letni izvršni direktor podjetja Stockton Rush in štirje potniki: britansko-pakistanski poslovnež Šahzada Davud (48 let) s sinom Sulemanom (19), britanski poslovnež Hamish Harding (58) in nekdanji potapljač francoske mornarice Paul-Henry Nargeolet (77).

Podmornica Titan je bila zgrajena iz karbonskih vlaken in odobrena za spust le do globine 1.300 metrov, piše BBC. Rush je bil znan po drznih varnostnih tveganjih in ni upošteval več opozoril svetovalcev o morebitnih težavah s Titanom. Preiskave ameriških in kanadskih oblasti še potekajo.

OceanGate je po nesreči ustavil vse operacije. Tudi drugi ponudniki potopov s podmornicami so poročali o odpovedih in padcu prodaje. Pustolovca upata, da bo njun podvig znova obudil povpraševanje.

“Ljudem po vsem svetu želim pokazati, da je ocean sicer izjemno močan, a je lahko čudovit in prijeten ter resnično spremeni življenje, če se tega lotiš na pravi način,” je Connor dejal za Wall Street Journal, ki je prvi poročal o zadevi.