Električna energija v EU letos najbolj zelena doslej

featured image

Skoraj tri četrtine električne energije v Evropski uniji je bilo letos proizvedene iz virov brez emisij. Gre za najbolj zeleno mešanico virov energije do zdaj.

1. julija, 2024 18.22

V obdobju od januarja do junija je bilo 74 odstotkov električne energije v EU proizvedene iz virov brez emisij CO₂. Od tega je polovica iz obnovljivih virov, kot sta veter in sonce, skoraj četrtina pa iz jedrske energije, je sporočilo industrijsko združenje Eurelectric.

Premog je proizvedel devet odstotkov električne energije v EU, plin pa 13 odstotkov, kar sta najnižja deleža za vsako od fosilnih goriv v enakem obdobju v vseh dosedanjih letih. “Proizvodnja električne energije v Evropi še nikoli ni imela tako majhnega ogljičnega odtisa,” je za agencijo Reuters povedal generalni sekretar Eurelectric Kristian Ruby.

EU pospešeno v gradnjo novih zmogljivosti zelene energije

Glavno gonilo spreminjanja mešanice virov energije v Evropi je hitro nameščanje novih proizvodnih zmogljivosti za obnovljive vire energije. Evropska unija je lani zgradila za 56 gigavatov novih sončnih elektrarn, kar je največ doslej, in za 16 gigavatov novih vetrnih elektrarn.

sončna elektrarna, sončni paneli, EU, Nemčija
Evropska unija je lani zgradila za 56 gigavatov novih sončnih elektrarn (Foto: PROFIMEDIA)

Eden izmed razlogov, da zeleni viri lažje pokrivajo večji delež celotne mešanice virov energije, je tudi ta, da se je povpraševanje po električni energiji v Evropi zmanjšalo. V prvi polovici letošnjega leta je bilo povpraševanje po električni energiji v EU za 5,8 odstotka manjše kot v enakem obdobju leta 2021.

Cilj je zmanjšanje odvisnosti od uvoza fosilnih goriv

Evropske cene energije so se leta 2022 povzpele na rekordno raven, potem ko je Rusija zmanjšala dobavo plina v Evropo. Sledila je energetska kriza, ki je prisilila industrijo in potrošnike, da so uporabljali manj energije, da bi zmanjšali svoje stroške. Nekatere industrije se do danes niso vrnile na predkrizni nivo proizvodnje in imajo zato manjšo porabo energije.

Več energije iz obnovljivih virov naj bi Evropi pomagalo doseči podnebne cilje in zmanjšati odvisnost od uvoza fosilnih goriv.

Nove zmogljivosti kličejo po nadgradnji električnih omrežij

Se pa starajoča energetska omrežja držav očitno težko spopadajo s spremembami v mešanici virov. Belgijski upravljavec električnega omrežja Elia je prejšnji mesec opozoril, da bo zaradi nedavne izgradnje novih zmogljivosti sončne energije v Belgiji to poletje nastal presežek poceni energije, kar bo otežilo uravnavanje proizvodnje in porabe v omrežju.

Generalni sekretar Eurelectric Ruby je zakonodajalce pozval, naj vlagajo v nadgradnjo električnih omrežij, da bodo kos večjim deležem zmogljivosti iz obnovljivih virov, vključno z dodajanjem zmogljivosti za shranjevanje, ki bodo absorbirale poceni presežno energijo, da ne bo šla v nič. “Nujno potrebujemo naložbe v izgradnjo omrežja,” je še dejal za Reuters.