Največji dnevni padec vrednosti v 20 letih: tehnološki velikan izgubil petino

Posel Forbes Slovenija 31. maja, 2024 16.59
featured image

Delnica ameriškega podjetja Salesforce je v enem trgovalnem dnevu izgubila 20 odstotkov po objavi četrtletne napovedi, ki je razočarala vlagatelje.

31. maja, 2024 16.59

Velikan na področju programske opreme Salesforce bo v četrtletju, ki se konča julija, sicer beležil rast prihodkov, a je napoved podjetja vseeno vzbudila skrbi glede strategije rasti. To je vodilo v največji dnevni zdrs delnice v zadnjih 20 letih.

Salesforce je v sredo za tekoče četrtletje napovedal prihodke v višini 9,25 milijarde dolarjev (8,5 milijarde evrov). To bi pomenilo osemodstotno rast prihodkov, kar je prvič v skoraj 20 letih, odkar Salesforce kotira na borzi, da je rast prihodkov enomestna in ne dvomestna, poroča Bloomberg. Pri 2,35 dolarja na delnico je bila pod pričakovanji analitikov tudi napoved dobička.

Presenetil je le oddelek za oblačne storitve DataCloud. Prihodki iz tega naslova so se povečali za 24 odstotkov na 1,4 milijarde dolarjev. To je malce več od 1,36 milijarde dolarjev, ki so jih napovedovali analitiki.

Delnica podjetja je četrtkovo trgovanje končala dobrih 20 odstotkov pod dnevnim izhodiščem, pri ceni 218 dolarjev. To je največji dnevni padec za delnico od julija 2004.

Glavni izvršni direktor Salesforca Marc Benioff
Glavni izvršni direktor Salesforca Marc Benioff je poudaril dolgoročni potencial umetne inteligence, da generira prihodke za podjetje (Foto: PROFIMEDIA)

Dobiček namesto rasti

Napoved skrbi vlagatelje, saj podjetje zadnje leto beleži vse nižjo rast prihodkov, medtem ko se posveča večji dobičkonosnosti. Vodstvo podjetja je sicer dejalo, da bi prihodke lahko okrepili s potencialom, ki ga za področje programske opreme predstavlja umetna inteligenca. Podjetje skuša vlagatelje prepričati tudi z odkupom lastnih delnic in uvedbo dividende, piše Bloomberg.

“Smo v neverjetno dobrem položaju, da pomagamo podjetjem uresničiti obljube umetne inteligence v naslednjem desetletju,” je v izjavi zapisal glavni izvršni direktor Salesforca Marc Benioff. Večina analitikov sicer meni, da funkcije generativne umetne inteligence v aplikacijah Salesforca ne bodo povečale prihodkov vsaj do leta 2025 ali 2026.

Delnica Salesforca je letos do sredinega zaprtja borz pridobila dobre tri odstotke. Podjetja s programsko opremo so v zadnjem času zaostajala za tehnološkimi podjetji, ki so v največji meri unovčila evforijo nad umetno inteligenco. Med njimi so proizvajalci čipov, kot je Nvidia, in podjetja s strojno opremo, kot je Dell Technologies.