Musk kljubuje sodišču: delničarji Tesle naj bi znova odobrili astronomsko plačo

Posel Forbes Slovenija 13. junija, 2024 14.19
featured image

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk pravi, da bo na skupščini večina delničarjev znova potrdila njegov plačni paket v obliki delnic podjetja. Tega je pred meseci razveljavil sodnik v Delawaru.

13. junija, 2024 14.19

Delničarji Tesle v četrtek glasujejo o kompenzaciji prvega moža podjetja, najbogatejšega Zemljana Elona Muska, ki je že sporočil, da je zagotovil dovolj podpore za 56 milijard dolarjev vreden paket delniških opcij v podjetju. Obeta se tudi glasovanje o selitvi sedeža podjetja v Teksas, kar je Musk napovedal po razveljavitvi plače na pristojnem sodišču.

V zapisu na družbenem omrežju X je Musk objavil grafa, ki prikazujeta podporo obema resolucijama na mizi delničarjev. Ob tem je zapisal, da bosta resoluciji potrjeni “z visoko razliko.”

Sodišče v zvezni državi Delaware, kjer ima sedež Tesla, je konec januarja razveljavilo nagrado za Muska, ki jo je uprava predlagala leta 2018. Sodnica je višino kompenzacije, ki bi bila najvišja v zgodovini korporativne Amerike, označila za “nepojmljivo”. Med razlogi za razveljavitev je izpostavila, da ima uprava Tesle pretesne vezi z Muskom.

Paket delniških opcij naj bi bil nadomestilo za Muskovo vodenje podjetja v obdobju 10 let. Uprava je mnenja, da je Musk presegel vse cilje glede prihodkov, dobička in tržne vrednosti podjetja. Sodišče in tožnik – sicer eden izmed manjših delničarjev – pa menijo, da je znesek krivičen do ostalih delničarjev podjetja.

Izig glasovanja bo razglašen v prostorih Tesle v Teksasu ob 16.30 po lokalnem času (20.30 v Sloveniji).

Musk želi več nadzora nad Teslo

Musk bi s plačnim paketom povečal svoj delež v podjetju, kar je sam izpostavil kot pogoj za nadaljnji razvoj umetne inteligence znotra podjetja. V primeru, da ne dobi večjega nadzora, je grozil, da bo ta razvoj nadaljeval ločeno od Tesle.

Tesla je skušala zbrati podporo za Muskovo plačo predvsem pri malih vlagateljih, piše Reuters. Ti naj bi sestavljali neobičajno visok delež lastnikov podjetja, a pogosto ne glasujejo na skupščinah. Tesla jih je prepričevala z oglasi na družbenih omrežjih, Musk pa je nekaterim obljubil tudi zasebni ogled Tesline tovarne v Teksasu.

Podporniki Muska vztrajajo tudi, da je plača nujna, da Musk ostane predan delu v Tesli. Toda sodišče v Delawaru je v svoji odločitvi zapisalo, da plačni paket iz leta 2018 ni zagotovil, da bo Musk Tesli posvetil dovolj svojega časa.

Elon Musk
Elon Musk vodi šest različnih podjetij: Tesla, SpaceX, družbeno omrežje X, Neuralink, xAI in The Boring Company (Foto: PROFIMEDIA)

Kdo je proti

Nasprotovanje plačnemu predlogu so med drugim izrazili pri norveškem državnem skladu, ki je imel ob koncu decembra v lasti slab odstotek Tesle, poroča Wall Street Journal. Nasprotujeta tudi pooblaščenski družbi (proxy firms) Glass Lewis in Institutional Shareholder Services, ki sta delničarje pozvali k zavrnitvi predloga.

Musk ima v lasti okrog 13 odstotkov Tesle. Ta delež pomeni tudi glavnino njegovega premoženja v višini 210 milijard dolarjev. Tesline delnice so izgubile skoraj 60 odstotkov vrednosti od vrha leta 2021. Takrat je Musk začel prodajati svoj delež, delno zato, da bi zbral sredstva za nakup Twitterja (ki je nato postal X).

Zdaj vodi šest podjetij, vključno z izdelovalcem raket SpaceX, družbenim omrežjem X in podjetjem za umetno inteligenco xAI, ki ga je Musk ustanovil lani.

Delnica Tesle je v današnjem trgovanju pridobila 3,9 odstotka vrednosti. Za delnico je potrebno odšteti okrog 177 dolarjev (163 evrov).