Mocarela iz Vipave: proizvodnjo povečujejo kar za polovico
Vipavski Ekolat se pripravlja na odprtje tretje proizvodne linije, do konca leta pa načrtujejo popolno avtomatizacijo.
V družbi Ekolat, nekdanji Mlekarni Vipava, izdelujejo mocarelo od leta 2013, ko jih je prevzel italijanski Trevisanalat. Zaposlujejo predvsem domače delavce, kar 97 odstotkov proizvedene mocarele pa prodajo v tujino, predvsem Italijo. Od leta 2017 je Ekolat v lasti italijanske družbe Sabelli, ki zaseda drugo mesto po deležu proizvedene mocarele v Italiji, poroča STA.
Količinski obseg proizvodnje bo enkrat večji
Mleko je v 95 odstotkih slovensko, le v poletnih mesecih, ko je povpraševanja več, v proizvodnjo vključijo tudi mleko iz Madžarske. Pri dobavi jim pomaga Združenje kmetijskih zadrug Mlekop. Letno iz okoli 25 milijonov litrov slovenskega mleka izdelajo 4,5 milijona kilogramov mocarele. Zmogljivost proizvodnje je 150.000 litrov na dan.
Mocarelo izdelujejo na dveh polno operativnih proizvodnih linijah, kmalu bodo dodali tretjo. S tem se bo količinski obseg proizvodnje povečal za 50 odstotkov.
Do konca leta načrtujejo popolno avtomatizacijo
Proizvodnja mocarele je izrazito sezonska, a kot je za STA poudaril namestnik vodje obrata Matej Premrl, od začetka sodelovanja z italijansko trgovsko verigo Coop lani jeseni vedno več mocarele proizvedejo tudi zunaj sezone. “Trenutno je v podjetju zaposlenih 45 ljudi, ki prihajajo predvsem iz lokalnega okolja, poleti pa zaposlimo še od 10 do 15 sezonskih delavcev in študentov,” je dejal.
Družba Sabelli vlaga v razvoj. “Naslednji korak je avtomatizacija proizvodnje. Do konca leta bo vse, razen pakiranja v škatle, avtomatizirano. Torej stremimo k temu, da se proizvoda ne dotikamo ‘od krave do kupca’,” je še pojasnil Premrl.
Na slovenskem trgu je na voljo Ekolatov izdelek Cvet, večino vipavskih mocarel pa prodajo v tujino, poleg Italije še v Savdsko Arabijo, Veliko Britanijo in države na severu Evrope.