V Tušu sklenili novo kolektivno pogodbo

Novice Forbes Slovenija 20. junija, 2024 14.45
featured image

Podjetje Engrotuš, ki upravlja trgovine Tuš, je s predstavniki sindikata delavcev podpisalo kolektivno pogodbo. Ta vključuje zvišanje najnižje osnovne plače.

20. junija, 2024 14.45

Vodstvo podjetja Engrotuš in predstavniki Sindikata Tuš so v četrtek podpisali podjetniško kolektivno pogodbo. Ta določa najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih in ureja pogoje dela, so sporočili iz podjetja, v septembru pa sledijo še pogajanja glede nagrajevanja.

Dogovor vključuje tudi postopno zvišanje najnižje osnovne plače za posamezna delovna mesta. S 1. junijem se zviša najnižja osnovna plača za delovno mesto prodajalka oz. prodajalec, ki bo od takrat znašala 1.270 EUR.

Pri Tušu pravijo, da se osnovna plača prodajalke vsako leto uskladi z dvigom minimalne plače, zato “prodajalka v Tušu nikoli več ne bo pod minimalno plačo.” Dogovor ureja tudi uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih in delovnih mestih ter uskladitve najnižjih osnovnih plač z inflacijo vsakega 1. julija, vendar ne več kot za tri odstotke letno.

“S podpisom podjetniške kolektivne pogodbe smo potrdili našo zavezo, da poskrbimo za dobrobit in zadovoljstvo zaposlenih. Pogajanja s predstavniki sindikata so bila korektna in zadovoljni smo, da smo dosegli dogovor tako glede plač kot tudi pogojev dela,” je ob podpisu dejal direktor Engrotuša Dušan Mitič.

Direktor Engrotuša Dušan Mitič
Direktor Engrotuša Dušan Mitič je pogajanja s sindikati opisal kot korektna (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ureditev dodatkov

Pogodba ureja tudi dodatke k plači, med njimi glede razporeditve delovnega časa, posebne obremenitve in nadomeščanj, ter tudi pravico do odklopa, ureditev agencijskega dela in plačani šestdnevni oskrbovalni dopust. Agencijski delavci bodo po šestih mesecih morali dobiti ponudbo o zaposlitvi za nedoločen čas, piše v sporočilu za javnost.

Pogodba ureja tudi pogoje dela, med drugim delovni čas in kraj opravljanja dela. Ta je omejen na prodajalne oziroma enote, ki od kraja bivanja zaposlenega niso oddaljene več kot 50 kilometrov oz. do 30 kilometrov za starše otrok do 1. razreda osnovne šole, pojasnjujejo pri Tušu. Premestitve so časovno omejene na 30 dni v letu.

V septembru bodo stekla tudi pogajanja za nov sistem nagrajevanja.

Ženska pred vhodom v Tuš drogerijo za Bežigradom
Po prodaji Engrotuša Mercatorju je bil segment drogerij oddvojen in ostaja v lasti družine Mirka Tuša (Foto: Husmir Deljanin/N1)

Po odpovedani stavki

Engrotuš je novembra lani kupil tekmec med slovenskimi trgovci, Mercator, ki je v lasti hrvaške skupine Fortenova. Kmalu zatem je sindikat delavcev zahteval pogajanja o izboljšanju delovnih pogojev. Pred novim letom se je vodstvo z dogovorom o dvigu plač tik pred zdajci izognilo stavki, ki jo je napovedoval sindikat.

V sindikatu so šestmesečni socialni dialog, ki je potekal od takrat, opisali kot konstruktiven in učinkovit.

“V zadnjih šestih mesecih smo imeli v Tušu učinkovit socialni dialog po lanskoletni napovedi stavke,” je dejala predsednica sindikata Mirjana Janjić. “Pred tremi leti, v začetku organiziranja sindikata, so se vse te zahteve, ki smo jih zdaj dosegli, zdele nemogoče. Ampak skupaj nam je uspelo to, kar je bilo prejšnja leta nemogoče. Ogromno časa in dela smo vložili, da smo se kot delavci otresli strahu in začeli verjeti v možnost dogovora,” je dodala.